View Single Post
Eski 04-08-2006, 10:27   #67
ormanbotanigi
Ağaç Dostu
 
ormanbotanigi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-08-2005
Şehir: Rize-Çayeli
Mesajlar: 433
Meşe tohumu ekimi

Ekim derinliği fidanların yaşama yüzdesi ve boy artımı üzerinde etki yapar. Meşe türlerine göre değişmekle birlikte ortalama 3-4 cm derinlikte yapılan ekimler genelde iyi netice verir.

Ekim işlemi Ekim ve kasım aylarında yapılmalıdır. Meşeler genelde ışığı seven ve etrafında hiç bir ağaç bulunmadığı zaman azmanlaşma eğilimi gösteren ağaçlardır. Yani geniş bir taç ve dallanma gösterirler. Dolayısıyla sık ekim veya dikim yapılmalıdır.

Ekimde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da tohumların böcek ve kemiricilerden korunmasıdır. Bunun için tohumlar mazot benzeri maddelere muamele edilerek ekilmelidir.

Yere düşen ilk meşe tohumları genelde boş ve kurtludur. Yere düşen ilk tohumlar temizlendikten sonra ikince seferde düşen tohumlar toplanmalıdır. Tohumların üzerinde her hangi bir delik olmadığına dikkat edilmelidir. Tohumlar hemen ekilmeyecekse ağzı bir kap içeresinde buzdolabında + 4 derecede ilkbahara kadar bekletilebilir. Meşe tohumları fazla bekletilmeye gelmez.

Meşe ile söğüdü karışlaştırmanız doğru değil. İki türün ekolojik istekleri tamamen farklıdır. Meşenin yaşam bölgesinde söğüt türlerini göremezsiniz çünkü yüksek miktarda toprak nemi ister. Bu yüzden dere vejatasyonunda kendilerine yer bulurlar.

Diğer yandan meşe türleride kurak ve karasal (Doğu Karadeniz meşesi Quercus pontica nemli ve yağışlı alanlarda görülür) mıntıkalara adapte olmuş türlerdir. Dere kenarlarında gelişim gösteremezler.

Söğüt türlerinin çok daha hızlı büyüdüğünü net bir şekilde söyleyebilirim. Ama meşe türleride bir çok hayvana besin sağlar. Her ikisinin yararlarını göz ardı edemeyiz.

ormanbotanigi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön