View Single Post
Eski 21-03-2007, 13:43   #28
nartsawa
-
 
Giriş Tarihi: 08-03-2007
Şehir: -
Mesajlar: 95
Ölüler koruyor!Türkiye’deki orkidelerin kitabını yazan Hollandalı botanikçi Kreutz:

Çiçekler, sadece kutsal diye dokunulmayan mezarlıklarda kaldı...

MUSTAFA ÖZBAY

Hollandalı botanik araştırmacısı ve orkide uzmanı Karel Kreutz, kendini dış dünyaya tanıtmak için milyonlarca dolar harcayan Türkiye’nin, bilimadamların çalışmalarından habersiz olmasını eleştirdi.


merhaba,
tekrar teşekkürler )

türkiye de ki endemik türler hakkında yazılmış bu kadar önemli bir kitap hakkında bizim konuyla ilgilenen bilim adamlarımızdan birisinin birkaçyıl önceki yorumu geldi aklıma "kreutz un kitabı mı boşver hiçbir işe yaramaz para verip almaya değmez, yapılan tasnifler yanlış üstelik kreutz bilimsel olarak hiçbir titre sahip değil !! "
türkiye gibi avrupa nın tesbit edilebilmiş endemik bitki türlerinin yaklaşık yarısına (-9000 küsür türün yaklasık 4000 küsürü- yanlış biliyorsam lütfen düzeltin) anavatan olan bir ülkedeki bilimadamı yaklaşımı..

bulduğu pekçok türe anadoluda bulundukları yörelerin isimlerini veren, işi gücü değil sadece sevdiği şey olduğu için, orkidelerle ilgilenen türkiye de mevcut orkideleri en geniş kapsamla ele alan bir kitap yazan ve türkiyeli olmayan bir "amatör"ün yaklaşımı.. amatör kelimesini burda tırnak içerisine almamın nedeni benim ve diger akademisyen olmayanların da çok sevgili bilimadamlarımızca orkide çalışmaları sırasında daima kelime anlamı ile amatör olarak değerlendirildiğimizdir. bizi amatör olarak görenler acaba profesyonel ve örgütlenmiş salep katillerini hangi profesyonel ve bilimsel çalışmalarla durdurdular ve türlerin son örneklerinin yumrularını alıp kendi kolleksiyonlarında bulundurma ve değerlendirme dışında hangi profesyonel çabalara giriştiler. hiçbirşey..
hadi beni bunu söyledim diye beni buradan da kovun.. kaçıncı köy burası acaba ? )

nartsawa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön