View Single Post
Eski 08-10-2011, 11:12   #4
Hüseyin Ovak
Ağaç Dostu
 
Hüseyin Ovak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-05-2008
Şehir: kütahya
Mesajlar: 372
Proje kapsamında diCO organik gübrenin pestisitler üzerindeki etkisi araştırılmıştır.Bu amaçla organik klorlu,organik fosforlu,triazol ve dinitroalinile olmak üzere dört farklı kimyasal gruba ait yedi pestisit (trifluralin-DDT-klorprifos-difeniconazole ve methidation ) kullanılarak denemeler gerçekleştirilmiştir...

Sonuç olarak farklı pestisitlerle kontamine edilmiş toprak, meyve ve sebze matrikslerine yapılan Dico gübre uygulaması sonucunda ortamdaki pestisitlerin oldukça kısa bir sürede bozunmaya uğradığı saptanmıştır. Özellikle çok uzun yarılanma süresine sahip olan DDT ve bozunma ürünlerinin on gün gibi kısa bir sürede bozunması Dico gübrenin etkinliğini göstermesi bakımından çok önemli bir bulgudur.

Trifluralin 1/50 oranında seyreltilmiş diCO gübre içerisinde 6 günde %98 oranında, 1/100 oaranında seyreltilmiş diCO gübre içersinde %95 oaranında bozunduğu tespit edilmiştir.
DDT'nin 6 günde 1/50 oranındaki çözeltide %95 oarnında,1/100 oranındaki çözeltide %98 oranında bozunduğu tespit edilmiştir...DDT'nin bozunma ürünleri olan DDD ve DDE'de ortamdaki bakterilerce 6 günde tamamen bozundurulmuştur...

DDT ile kirletilmiş topraklarda(kontrol gurubu) 8 gün boyunca DDT miktarının değişmediği, dico uygulanan topraklarda DDT'nin 8 günde tamamen bozunduğu; kontrol gurubu topraklarda trifluralin 8 günde %42,6 oranında azalmış, diCO uygulanan topraklarda 8 günde tamamen bozunduğu tesbit edilmiştir...

Açık arazi uygulaması için;Erik,Domates,Biber ve Barbunya fasulye ürünleri seçilmiş ve bu ürünler farklı pestisitler ile ilaçlanmıştır.İlaçlama yapılan bu ürünlerin bir kısmı kontrol gurubu olarak ayrılmış,bir kısmına da diCO gübre uygulanmıştır...
10 günboyunca kalıntı analizi gerçekleştirilmiş,kontrol gurubu domateste DİFENİCONAZOLE miktarı 9 günde %80.5 azalırken, diCO uygulanan domateste DİFENİCONAZOLE tamamen bozunmuş kalıntısına rastlanmamıştır....

KLORPRİFOS ile yoğun olarak kontamine edilen kontrol gurubu yeşil biberlerde kalıntı miktarı 9 günde %70 oranında;diCO gübre uygulanan ürünlerde %93 oranında azaldığı tesbit edilmiştir...

Kontrol gurubu Barbunya fasulyelerdeki METHİDATİON kalıntı miktarı 9 günde %45 oaranında azalırken;diCO uygulanan ürünlerde %89.5 oranında azaldığı tesbit edilmiştir...

KLORPRİFOS ile kontamine Eriklerdeki kalıntı miktarı kontrol gurubunda 9 günde % 7,8 oranında azalmış,diCO uygulanan ürünlerde ise KLORPRİFOS kalıntısına rastlanmamıştır...

Sonuç olarak;farklı pestisitlerle kontamine edilmiş toprak,sebze ve meyve matrikslerine yapılan diCO uygulaması sonucunda ortamdaki pestisitlerin oldukça kısa bir zamanda bozunmaya uğradığı saptanmıştır...


Düzenleyen Hüseyin Ovak : 14-10-2011 saat 16:03
Hüseyin Ovak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön