View Single Post
Eski 02-10-2011, 16:01   #14
Erdem
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-02-2011
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 200
Bu arada ufak bir düzeltme bu mühendis arkadaşımın anlattığı tarla havuç değil marul tarlasıymış.

Benim aklıma çözüm olarak kısa vadede en azından kendimizi ve ailemizin sağlığını korumak açısından şu sayfadaki öneriler geldi:

http://www.ekolojikureticiler.org/in...-gdodan…

Burada özellikle şu öneri hoşuma gitti

"Beslenmede çeşitlilik olsun diye farklı besinler yemeye çalışıyor olabilirsiniz. Oysa atalarımız sadece kendi ürettiklerini yer içer ve son derece sağlıklı yaşarlardı."

Aynen de böyle oluyordu.

Bu arada uzun vadede de tamamen yaptığımız tarım sistemini değiştirmek gerekiyor diye düşünüyorum. Örneğin bizim fakir çiftçimiz şimdi hem yabancı şirketlerin ürettiği tohumu her sene alıp bir sürü para veriyor, çuvalla gübre atıyor, mazota (petrol şirketlerine) para veriyor, ilaç atarken gene hem para veriyor hem de zehirleniyor. Sağlığı da bozuluyor. Sonuçta sulanmayan bir tarlaysa bir çuval da gübre atsa aldığı ürün az oluyor. Çünkü senelerdir attığı kimyasal gübreler topraktaki organik maddeleri öldürüyor. Toprağın verimli kısmı erozyonla kayboluyor. Gene birilerine borçlanıyor iki yakası bir araya gelmiyor.

Bu yüzden doğayla ve ekolojiyle dost, güneş, rüzgar enerjisi, su hasadı gibi teknikler kullanan sürekli tarım gibi yeni tarım uygulamalarını ben çok umut verici görüyorum.

Bu arada tüm dünyada açlık çeken insanlar için umut verici gördüğüm yeni tarım uygulamaları ile ilgili videolar bunlar:

From the Mara Soil - a Film About Simple and Natural Solutions to Poverty, Hunger and Disease - YouTube

Greening the Desert with Geoff Lawton, Original and Update: 1 of 4 - YouTube

Erdem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön