View Single Post
Eski 30-09-2011, 17:09   #33
eflone
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 15-05-2011
Şehir: Ankara
Mesajlar: 85
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Savaş Mesajı Göster
Sayın eflone,

yataklama malzemesi kullanmak solucanlar için vazgeçilmez bir koşuldur. En temelde onun içinde rahat ederler. İnce ince doğranmış siyah-beyaz gazete kağıtlarını bir gün önceden ıslatıp nemlendirerek kaba koyabilirsiniz. Kapta ısı yükselse, asidik bir ortam oluşsa bile solucanların sığınacakları tek yer bu malzeme olmaktadır.

Diğer taraftan sizin malzemenin asit düzeyi dengesiz olabilir. Solucanlar bu nedenle ölmüş olabilir.

Kolay gelsin.
Savaş Bey, şu ana kadar verdiğiniz bütün tavsiyeler için teşekkür ederim. Yataklamanın önemli olduğunu bildiğim için bütün fotoğraflarda görebileceğiniz gibi mukavva kullanıyorum. http://www.agaclar.net/forum/attachm...-agaclar33.jpg fotoğraftaki deneysel kapta da tepede görünenlerin hemen hepsi mukavvadır. Merak ettiğim, acaba az kullandığımı mı düşünüyorsunuz? Çünkü bana şu an az kullanıyorum gibi geldi. Bu arada sizinle deneyin sonucunu paylaşmak isterim: malesef o kasada bir dengesizlik var, bu solucan da öldü. Ancak talihsiz ölümü diğer solucanların hayatını kurtarmış olabilir. Dilerseniz size kasanın şu ana kadar geçtiği merhalelerden bahsedeyim;
Öncelikle kasayı doldurmaya fazla miktarda muz kabuğu mukavva kahve artığıyla başlamış; salatalık, patates, yumurta kabukları, çotanak eklemiştim. Sonraki gelişimi forumda da paylaştım, yarı çürümüş yaprak, taze söğüt yaprakları, biraz daha mukavva vs.. Fakat burada hata yapmış olabileceğim iki noktaya forumda değinmedim:
-Kahve artıklarını kutunun kuru ağırlığının yarısı olacak kadar fazla koymuştum, ortamın asit olmasına sebep olabilir
-ikinci ve daha önemli olduğunu düşündüğüm, bir şişede aylardır limon yaprağını kompostluyordum. Yeterli olduğunu düşündüğüm bir zaman açıp bir miktar bitkilere vermiştim. pH ölçerimle kabaca ölçtüğüm pH 4-5 arası gibiydi. O zaman kasada solucanlar olmadığı için kompost kasasına da eklemiştim. Mikroorganizma ekmenin yararlı olabileceğini düşünmüştüm.

Başka bir yerde hata yapmışsam belirtmenizi rica ediyorum. Bir de gerçekten ortamda yoğun bir asidite varsa kokonlarından çıkacak yüzlerce solucanın ölmemesi adına acil önlem olarak ne alabilirim sizce? Çünkü kokonları el yordamıyla bulup başka bir kaba almak mümkün görünmüyor.

eflone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön