View Single Post
Eski 21-09-2011, 23:43   #20
Savaş
Ağaç Dostu
 
Savaş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 326
Sayın eflone,

üzülmeyin. Ben bu işe başlarken yaklaşık 2000 adet solucanı, ki 1000 tanesini bir gecede öldürdüm. Daha doğrusu yaptığım yanlışlardan dolayı öldürmek zorunda kaldım.

Ben size solucan verebilirim. Siz yeter ki vazgeçmeyin. Yerinde görmedikten sonra solucanların enden öldükleri konusunda bir şey demek zor. Ancak bir çok yerde belirttiğim üzere, solucanlar yeni bir kaba aktarılacaklarsa eğer yeni kabın duruma göre 3-5 gün önceden hazırlanması gerek. Çünkü yeni hazırlanan bir kaptaki malzemelerde ısı yükselmesi, asidik ortam oluşması gibi dolucanların ölümüne neden olabilecek etkenler ortaya çıkabiliyor. Diğer taraftan solucanlar yer değişikliği nedeniyle stres altına girebiliyorlar. Yanılmıyorsam siz o kompost ürettiğiniz o büyük kabın diplerinin el değmeyecek kadar sıcak olduğundan bahsetmiştiniz. Belki yarı olmuş bu kompostun ısısı veya solucanlara patojen etki gösteren bir şey onları öldürmüş olabilir.

Uygun bir zamanda görüşelim. Size solucan vereyim. Bu iş ancak böyle öğreniliyor. Ekosol geçen yıl milyonlarca solucan yitirmişti. Solidem keza yine işe başlarken ilk solucanların hemen hepsini yitirmişti. Yabancı kaynaklardaki üreticiler de aynı sıkıntıyı sıklıkla yaşamışlar.

Sağlıcakla kalın.

Savaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön