View Single Post
Eski 20-09-2011, 20:01   #16
Savaş
Ağaç Dostu
 
Savaş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 326
Sayın eflone,

resimdeki canlı kırmızı kene gibi duruyor.
http://www.bizimbahce.net/resim/images/krmzmites.jpg

Eğer öyleyse durum tehlikeli demektir. Eğer sizin yüklediğiniz fotoğraf yanıltımıyorsa tabi. Emin olmak zor. Ancak bana sorarsanız eğer sayıları çabuk ve fazlaca çoğalıyorlarsa elinmizdeki gübreyi feragat ederek mümkün oldukça solucanları, yavruları ve kokonları ayıklayım yeni bir sistem kurmanız iyi olacaktır. Çünkü sayıları bir kez çoğaldıktan sonra geriye bırakacakları larva veya yumurtaları, artık her hasıl çoğalıyorlarsa, onların varlığının daim olmalarına neden olacaktır.

Anlayamadığım, bu canlı kaba bereden gelmiş olabilir. Kaba en baştan beri neler kattınız ve bu malzemeleri nereden temin ettiniz?

Kokonu sıktığında patlamasının nedeni, kokonların ağzı çok sıkı mühürlüdür. Öyle ki, kurak havalara 4-5 yıl kadar dayanabildileri tespit edilmiş. Yani içindeki nemi yitirmeyecek kadar mühürlü. İnternette gördüğünüz, ki ben de aynı şekilde yavruları çıkartmayı başardım, artık olgunlaşmasını tamamlamış ve neredeyse kendiliğinden yavru çıkartacak aşama gelmiş kokonlar. Bu kokonların mührü artık açılmaya başladığı için içindeki yavru çıkabiliyor. Diğer taraftan olgunlaşmamış kokonu sıktığınız zaman henüz yeni döllenmiş yumurtaları sıkmış olursunuz. Onu da denedim. Haliyle solucanlara benzemiyorlar.

Eğer kompost kabında sıcaklık el yakacak düzeyde ise anaerobik ortam kolay kolay oluşmaz. Demek ki sıcak kompost yapıyorsunuz. Bu iyi. Size tavsiyem kabtaki sıcak yanma olayı bitince hemen hemen siyahlaşmış olan kompostu nemini iyice yitirmesi için beklettikten sonra siyah çöp torbasında mümkün oldukça uzun süre bekletim iyice kompostlaşmasını bekleyin. O halde çok iyi bir yataklama malzemesi oluyor.

Ben geçen yıl 5 kg kadar yarı yanmış hayvan gübresini bu şekilde siyah naylon torbaya 6-7 ay beklettim ve son ürünü eleyerek içindeki taş vb iri parçaları eledeim. Son ürün çok güzel bir yataklama malzemesi oldu. ay solucanlar çok ama çok mutlu idiler.
Bu arada, en yakın Ankara kalesinin arka tarafındaki fidanlıklardan yanmış hayvan gübresi temin etmek mümkün. 5 kg kadar alınıp vermikompost kabına eklenebilir. Bu son çıktı ürünün kalitesini belirgin bir biçimde arttıracaktır. Dilerseniz bir ara buluşup hem sohbet edelim hem de ordadan gübre temin edelim. Ne dersiniz?

Şimdilik bu kadar.
Kolay gelsin!

Savaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön