View Single Post
Eski 17-09-2011, 20:39   #11
Savaş
Ağaç Dostu
 
Savaş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 326
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eflone Mesajı Göster
...
Solucanların diğer komşuları hususunda, araknidlerin ayrıştırma konusunda solucanlara yardımcı olduklarını pek zannetmiyorum. Belki bu böcekler mekanik ayrıştırma yapıyorlardır ama onu da kendi beslenmeleri uğruna yapıyorlardır diye düşünüyorum. Hem çok faydalı olsalar bile kutunun dışına çıkıp evimi istila edebileceklerinden faydalarından kolayca vazgeçebilirim.Kaldı ki bu böceklerin solucan ektoparaziti olan kırmızı akar olma ihtimalleri var. Ve kutuda her geçen gün çoğaldıkları hissine kapılıyorum. Dediğim gibi, solucanları tehdit altında hissedersem pest içermeyen yeni bir kaba aktaracağım.

Solucan kaplarında böcek olmaması ya da normalden az olması gibi bir fenomen varmış. Kanıtlanamamış olsa da bunun sebebinin böcek 'eksoskeleton'undaki kitini sindiren kitinaz enzimi olduğu ileri sürülmüş.İleride kitinazdan büyük işler bekliyorum.
Merhaba sayın eflone.
Yukarıdaki alıntıda bahsettiğiniz araknidler biraz ürkütücü olmuş. Aslında solucan kabında olabilecek olası diğer canlılar araknit sınıfı ölçüsünde sayılmazlar. Bir kaç komşudan ibaretler ve hemen hepsi de sistem için olmazsa olmazlardadır. Komşular hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Bu arada yumurta kabuları konusunda ben bildiğimiz eskiden kullanılan kahve değirmenini salık veririm. Un kıvamında çekebiliyorsunuz. Ben akşamdan akşama biriken ve önceden biraz ufatılmış yumurta kabuklarını değirmenle çekiyorum. Hem kol kasları egzersizi yapıyorum hem de hakiketen un kıvamında kalsiyum stoğu elde ediyorum.

Bu arada solucan gübresi üretim kabını akvaryum motoruyla havalandırma fikri oldukça zekice. Bunu detaylandırmak gerek. Ancak burada önemli olan sürekli bir hava sirkülasyonu sağlamak. Bu nedenle motoru uzun süre çalıştırmak zorunda kalabiliriz. Deneyelim bakalım. Ne çıkacak?

Saygılarımla.

Savaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön