View Single Post
Eski 14-09-2011, 20:16   #7
eflone
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 15-05-2011
Şehir: Ankara
Mesajlar: 85
Yeni gelişmelerle hepinize merhaba.Öncelikle solucanlarla ilgili bilgi vereyim. Solucanlar dipteki maddeleri tükettikçe yüzeye daha çok çıkar oldular. Dün gördüğüm ilk kokonumun ardından yeni yavru solucanlar görüyorum her gün. Büyük sıkıntıları var gibi görünmüyor. Sistem güzel işlemeye devam ediyor.
Name:  agaclar9.jpg
Views: 4128
Size:  45.7 KB
Solucanlar için hep almak istediğim kutulardan bir tane aldım bugün.
Name:  agaclar11.jpg
Views: 4110
Size:  46.8 KB
Yeni kutuda şu an delik açmadım. Evsel atıklarda mikroorganizmal kolonizasyonla birlikte bir miktar ayrışmanın olmasını istiyorum. Solucanlar şu anki yerlerinde uygun bir sayıya ulaştıklarında buraya taşıyacağım. İleride kutuya meyil verip ucuna takacağım hortumla olası su birikintilerini toplayacağım. Hava akımı için delikler açmayacağım çünkü sirkülasyon için fazla efektif olduklarını düşünmüyorum. Kompost çayı için kullandığım hava pompasını günün belirli saatlerinde çalıştırıp kompost içine döşediğim borulardan havalandırma sağlayacağım.

Savaş Bey' in bahsettiği yüzey alanı konusundan haberdarım, zaten baştan beri böyle bir kutu almaktı amacım.Şu an kullandığım kap solucanları aylarca tutacağım bir yer değildi. Fakat şu an 150-200 solucanım olduğu için yüzey/derinlik oranının çok önemli olduğunu veya benim sistemimde bu konuyla ilgili bir sorun olduğunu düşünmüyorum.

Name:  agaclar10.jpg
Views: 4361
Size:  30.5 KB
Bu arada kutumu straforla , ilkel bir şekilde de olsa, izole etmeye çalıştım. Bir süre daha solucanlar bu kapta duracak, sonra büyük kutuya alınacaklar. Ve kış geldiğinde her ihtimale karşı bir kısım solucanı tekrar buraya alacağım. Kış balkonda sıfırın altında geçse bile solucan popülasyonunun sıfıra inmeyeceğini düşünüyorum. Çünkü makalelerde solucanlar ölse bile kokonların soğuğa dayanıklı oldukları yazıyor. Öğrenmek için daha aylarım var, bakalım.

Solucanların diğer komşuları hususunda, araknidlerin ayrıştırma konusunda solucanlara yardımcı olduklarını pek zannetmiyorum. Belki bu böcekler mekanik ayrıştırma yapıyorlardır ama onu da kendi beslenmeleri uğruna yapıyorlardır diye düşünüyorum. Hem çok faydalı olsalar bile kutunun dışına çıkıp evimi istila edebileceklerinden faydalarından kolayca vazgeçebilirim.Kaldı ki bu böceklerin solucan ektoparaziti olan kırmızı akar olma ihtimalleri var. Ve kutuda her geçen gün çoğaldıkları hissine kapılıyorum. Dediğim gibi, solucanları tehdit altında hissedersem pest içermeyen yeni bir kaba aktaracağım.

Solucan kaplarında böcek olmaması ya da normalden az olması gibi bir fenomen varmış. Kanıtlanamamış olsa da bunun sebebinin böcek 'eksoskeleton'undaki kitini sindiren kitinaz enzimi olduğu ileri sürülmüş.İleride kitinazdan büyük işler bekliyorum.


Düzenleyen eflone : 14-09-2011 saat 21:29 Neden: imla ve anlam kusurları
eflone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön