View Single Post
Eski 17-03-2007, 23:44   #47
Kasved
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 30-01-2007
Şehir: Ezine
Mesajlar: 20
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi lordofstorm Mesajı Göster
Merhaba.Yaşlı ağaçlarda gençleştirme yapılaması için zaman zaman set budama yapılması zorunludur.Ben Galatasaray Lisesi'nde okurken bir bahar günü okuldaki asırlık çınarları öyle bir budadılar ki gövdeden başka hiç bir şey kalmadı.Ben de gördüğüm manzaranın hışmıyla okul içerisindeki organizasyonları yöneten departmanda aldım soluğu.Annemin de vakıf avukatı olmasından dolayı, bu ağaçlara bir zarar gelirse okula tazminat davası açacağımı söyledim.Fakat ordaki görevli bana sadece gülümsedi.Çevreye ve yeşile olan duarlılığımı tebrik etti sonra.Budama işlemlerini yapan ekiplerin iş bilen birer profesyönel olduklarını ve ağaçları mezun olduktan sonra görmeye gelmemi tembih etti.Geçen sene gittiğimde gözlerime inanamadım çünkü o koca çınarlar tekrar aynı ihtişamlarıyla ama diri ve sağlıklı görüntüleriyle hala ayaktaydılar.Yani bu işi biliyorlarmış.Bende salkım söğüt ağacımı son dere derinden budadım ve onunda gençleşeceğini umuyorum...
Ağaçlarda budamada sert bir seferde yapılması çok yanlış bir uygulamadır, ağaçların heryıl kontrol edilerek belli bir program dahilinde budanması gerekir.

Ağaç ister kentten uzan meyvalıkta olsun isterse yaşadığımız şehirde hiç fark etmez, ağaçta tüm dallar aynı anda çıkartılmaz sırayla ve çıkartılan daldan sonraki ağacın aldığı biçim incelenerek geleceğe dönük ortalama dört yıllık planlama yapılarak çıkartılır. Ağaçtan dal çıkartılmadan evvel ağacın mümkünse tüm yönleri etrafında dolaşılarak dikkatli gözlem ve inceleme ile budama yapılması yerinde olur. Budamada ağacın gövde yapısı ile 2.ncil dalların toplam hacminin eşit olması hedeflenmelidir, kesinlikle dalların tümü sert budamayla alınmamamalı çünkü ağacın kendi bünyesinin içindeki su sirkülasyonuna zarar veririlmemesi gerekir. Her ağaç, yanlış mevsimde sert budama yapılmaması şartıyla budama hatalarını zamanla düzeltir, fakat günümüzde şehirlerde yapılanlar budama değil adeta cinayet, ağaçların su dengesi bozulduğu için bazılarını kaybetmemeiz kuvvetle muhtemel olacaktır.

Kasved Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön