View Single Post
Eski 17-03-2007, 23:27   #5
Müjgan
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Turhan Baytop "Türkiye'de bitkiler ile tedavi" adlı kitabında, çöpleme kökünden söz etmiş ve (La.Rhizoma Veratri albi, Al.Weisse nieswurz, Fr. Racine d'ellebore, İn. White hellebore root) diye yazmış ve devam etmiş.

Veratrum album L.(Liliaceae) türünün kurutulmuş rizom ve kökleridir. Bu tür 50-100 cm yükseklikte, yeşilimsi-beyaz çiçekli, çok yıllık ve otsu bir bitkidir. Yapraklar büyük, boyuna belirgin damarlı, katlı ve sivri uçludur. Kuzey-Doğu Anadolu dağlarının orman açıklıklarındaki çayırlarda yetişir.
Rizomlar sonbaharda sökülür, tam halde veya ortalarından boyuna ikiye ayrıldıktan sonra, güneşte kurutulur. Rizomlar 5-10 cm uzunlukta, küçük havuç biçiminde, 1.5-2 cm çapında, üzeri soluk siyah renkli ve kök kalıntıları ile kaplıdır. Tadı acı olup, tozu şiddetle aksırtır.

Memleketimizde bugün bilhassa, nezle sonucu oluşan tıkanıklıklarda burnu açmak için, enfiye şeklinde kullanılmaktadır. Rizomun iç kısmı bir çakı ile kazınır ve elde edilen toz buruna çekilir. Bu nedenle drog İstanbul aktarlarında "kökenfiye" veya "suut kökü" ismiyle satılmaktadır.

Diğer isimler: Akçöpleme, Beyaz çöpleme, Beyaz harbak, Harbak beyaz, Kunduz kökü, Kökenfiye, Suut kökü.


Baytop Çöplemecik kökü olarak da, (La.Radix Hellebori orientalis. Al. Christwurz, Fr. Racine rose de Noel, İn. Christmas-rose root) diye Helleborus orientalis 'ten söz eder. Ve devam eder.

Helleborus orientalis (Ranunculaceae) türünün kurutulmuş kök ve rizomlarıdır.
Bu tür 60 cm ye kadar yükselebilen, gövdesi yapraksız çok yıllık otsu bir bitkidir. Kışın yapraklarını dökmez. Yapraklar 7-10 parçalı, parçaların kenarları testere gibi dişli. Çiçekler yeşilimsi beyaz renkli. Meyva 2-2.5 cm uzunlukta ve çok tohumlu. Karadeniz dağlarında bol olarak yetişmektedir.

Çok tahriş edici olduğundan dahilen kullanılışı bulunmamaktadır. Haricen bilhassa veteriner hekimliğinde hayvanların derilerinde bulunan parazitlere karşı kullanılır.

Diğer isimleri: Bohçaotu, Boynuzotu, Danabağırtan, Danakıran, Karacaotu, karaot, Karaca kökü, Kara çöpleme, Siyah harbak.


Name:  Helleborus%20orientalis%2078BL00206%20a.jpg
Views: 5250
Size:  47.5 KB
Fotoğraf: http://botu07.bio.uu.nl/images/Rots/Helleborus%20orientalis%2078BL00206%20a.JPG

Bu fotoğraf da Helleborus orientalise ait.

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön