View Single Post
Eski 10-09-2011, 22:28   #1
eflone
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 15-05-2011
Şehir: Ankara
Mesajlar: 85
0,064 m³'te kompostlama: balkonda Eisenia fetida kultivasyonu denemesi

Her şey 2011 baharında başladı..
Balkonumu bitki yetiştirmek için eski depo halinden kurtarmaya kalkıştım.Saatler süren temizlik sonunda gelebildiğim nokta buydu Name:  agaclar1.jpg
Views: 6931
Size:  56.3 KB
Ama başlangıç için bu da yeterdi.İnternet üzerinden tohum satın alarak bir ileri hamle daha yaptım.Fakat aldığım yalnızca tohum değildi.100w akkor bitki lambası ve solucan gübresi aynı zamanda.. Kısa bir araştırma sonucu bundan sonra tercih edeceğim gübrenin solucan gübresi olduğunu anladım. Başarılı bir kompost çayı girişiminden sonra
Name:  agaclar2.jpg
Views: 7692
Size:  36.9 KB
çayı bulabildiğim her bitkiye veriyordum. Yapraklar, toprak.. Keşke kontol amaçlı bir bitkiye vermeseydim ama gönlüm elvermedi.

Her neyse, konuyu uzatmadan, o zamandan beri balkonda aynı zamanda solucan yetiştirebilmenin hayalini kurar, fiziki şartları olgunlaştırmanın yollarını arardım. Geçen hafta itibariyle hayallerim gerçek oldu ve balkonumda artık 150 adet Eisenia fetida' m var.
Name:  agaclar3.jpg
Views: 4722
Size:  50.9 KB
Onları gazete kağıdı, kurumuş, bekletilmiş yaprak, kesilip kenara atılmış çim tümseğinden aldığım bir parça çürümüş çim, muz kabuğu, çay posası, kahve artığı ile beslemeye başladım.
Name:  agaclar4.jpg
Views: 4915
Size:  52.9 KB
İlk kompost deneyimim başarıyla biterse ikinci sefere C:N oranını 30a sabitleyecek, nemi daha efektif kontrol eden bir sistem kurmak istiyorum. Solucanlarım geldikleri güne göre çok iyiler. Dokunmayla hareket etmekte zorlanan solucanlar şimdi adlarını verdiren pis kokuyu çıkartmaya izin vermeden ellerimin arasından kaçıyorlar. Daha önceki büyük solucanıma göre çok sportif ve açlar.Öyle ki bir tanesini kahve artıklarına doğru iştahla dalarken kakasını yaparken bile gördüm. Ve tahminlerimin aksine izlemesi keyif verdi.
Yavru solucanlar geceleri 23-25 dereceye inen sıcaklıklardan faydalanıp semiriyorlar,dört gündür kurup kurup değiştirdiğim sistemim güzel işliyor gibi görünüyor.Yalnız solucanları aldığım sırada solucan popülasyonuna denk sayıda olan sinek kurtçuklarını saymazsak.. Kapağı kaldırdığımda hareket eden tek şeyin solucanlar olması tek dileğim.
Name:  agaclar5.jpg
Views: 4175
Size:  61.2 KB
Onları kendi ellerimle yaptığım 40X40X40 cmlik bu küp kutuda bakıyorum. Solucanlarla birlikte buranın dizaynı ve konforu da artacaktır. Her zamanki gibi düşünmeye devam ediyorum burası için.


Düzenleyen eflone : 12-03-2012 saat 20:30
eflone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön