Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Nariel
Merhaba,
Petekli ballarla ilgili birşey sormak istiyorum.
Bir tanıdığımızdan karakovan balı alacağız, bize balı buzdolabında tutmamız gerektiğini; aksi takdirde peteklerde polen olduğu için balın kurtlanacağını söylediler. Bu polen ve kurtlanma meselesi karakovan balında doğal birşey midir? Yoksa bir kusur mudur?
Saf polenin kurtlanabildiğini bu sayfalardan okudum ve derin dondurucuda şoklanması gerektiğini öğrendim ama bala bu yapılamaz sanırım.
Kendileri buzdolabında tutuyorlarmış ve kurtlanma olmuyormuş, donmuyormuş da aynı zamanda.
|
Karakovan bali nin ozelligi petek denilen bal mumunun genc arilarin mum bezlerinden salgiladigi mumlarla olusturulmasi ve sonrasinda arinin bu peteklerin icini bal ile doldurmasidir...arinin bir petek mum orebilmesi ve kabartabilmesi icin kaba tabirle 10 kg a yakin bal yemesi gerekir...
bir cita karakovan bali asagi yukari 2,5-3 kg gelir...
simdi bir hesap ari 10 kg bal yedi petegi yapti+3 kg da bal koydu icine=karakovan bali
bugun en degersiz bal kabul edilen endustriyel ballardan olan aycicek balinin kg fiyati 10 tl olduguna gore
1 cita yani bir petek karakovan bali 130 tl olmasi gerekir ...
biliyorum sorunuza cevap degil fakat saklamasindan once ne bali aldigimizi bir bilelim...
ondan sonra ister buzdolabinda ister disarida kisa sure icinde tukeneceginden fark edecegini zannetmiyorum...
ben aricilik yaptim satamadigim icin hic karakovan bali uretmedim...
saygilarimla