View Single Post
Eski 06-09-2011, 15:22   #5
Zeytinlibahçe
Ağaç Dostu
 
Zeytinlibahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2009
Şehir: İzmir Zeytinlibahce/Aliaga
Mesajlar: 809
Her iki kitap da benzer konular var.

Özellikle M.Fukuoka'nın hayat görüşleri, doğal tarıma bakış açısı, Kimyasal ve zehirlerden neden vazgeçilmesi gerektiği, ticari tarıma bakışı, beslenme ile ilgili düşünceleri her iki kitapta da olmasına karşın ikincisinde daha detayları ile ele alınmış.

Buna karşın ikici kitapta doğal tarım teorisi, ilkeleri, uygulaması, meyve ağaçları, sebze yetiştiriciliğe yer verilmiş.

''Doğal tarımın yolu'' kitabından Fukuoka'nın Liebig'in minimum yasasına eleştirel bakışı oldukça ilgimi çekti.

Alıntı:
---------
''Liebig yasası, fıçı benzetmesini kullanarak nasıl fıçıdaki su en kısa fıçı tahtasından daha fazla yükselmezse, mahsul miktarının da en az bulunan üretim etkeni tarafından sınırlanacağını ifade eder.

Ekin besinlerini kimyasal olarak ayrıştırıp analize tabi tutarsak sayısız bileşene ayrılabileceğini görürüz. Azot, fosfor, potasyum, kalsiyum, manganez, magnezyum vs.
Ama bu etkenlerin hepsini yeterli miktarda sağlamanın ürünü arttıracağı iddiası, en hafif tabirle, kuşkulu bir muhakemedir. Bunun ürünü arttıracağı değilde, sadece ürünün miktarını koruyacağını söylemeliyiz. Bir besin maddesinin eksikliği mahsulu azaltır, ama bu besin maddesinden yeterli miktarda sağlamak mahsulu arttırmaz, sadece kaybı engeller.

Liebeg fıçısı iki bakımdan gerçek hayattaki durumlara uygulanamaz. İlkin, fıçıyı bir arada tutan nedir? Ekinin verimi tek bir etken tarafından belirlenmez; bu tüm yetiştirme koşulları ve etkenlerin ortak sonucudur. Bu yüzden, belli bir besin maddesi eksikliği ya da fazlasının olası etkileriyle ilgilenmeye başlamadan, öncelikle besin maddesinin ürün veriminde nereye kadar belirleyici bir rol oynadığını saptamak daha mantıklı olurdu ''.......
''Doğal tarımın yolu'' syf.65
-----------
Konu resimlerle desteklenerek ayrıntılı bir şekilde devam ediyor.

Zeytinlibahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön