View Single Post
Eski 29-08-2011, 22:43   #11
Mösün Dumlu
Ağaçsever
 
Mösün Dumlu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-11-2010
Şehir: Yurtdisi (Konya-Eregli)
Mesajlar: 59
Hobi Bahçeleri ve Arıların Otelleri
On 19 Aralık 2009.
Doğa güçlü olduğu kadar hassastır da. Dengesini bozmaya kalkmakla bindiğimiz dalı kesmek özdeştir.

Çocukluğumda köyümüzde sepet kovanlar olurdu, o kovanlardaki tabii olarak üretilen ballardan eser kalmadı, arılardan da haber yok. Ne yazık ki !

Balcı Ahmet boşuna nam salmamıştı, bilmiyorum insanların ne derecede Balcı Ahmet’i sevip sevmediklerini. O konuda söylemek, arkasından, hele de Allah’ın rahmetine kavuşmuş birinin. Ama ürettiği balı Ereğli’nin belli başlı insanları hep bilirdi. Balı da daha üretilmeden satılırdı. Rahmetli, arılarla sanki arkadaştı, işin ilmini bilirdi. Öyle zannediyorum balını satın alanlar fiyatını sormazlardı, fiyatı zaten sormaya gerek yok, yok ki o baldan başka bal. Ben bir sefer birazcık yalamıştım, bala benziyordu bal, bal gibiydi.

Altmışlı yılların sonuna doğru ; meyveci olan köyümüzde zirai ilaçlama son hızla ve hızına hız katarak devam etti gitti. Şu anki durumu bilmiyorum. Şubatta başlardık sarı ilaçla, bir Alman zehiri ama ben Almanya’da o ilacı hiç görmedim. Adı Winterwasch , iki kelimeden oluşur, Winter kış demek ve wasch yıkamak demek. Yani bu ilacı kışın yapacaksın, ağacı yıkayacaksın. Öyle de yapardık, biz adını sarı ilaç koymuştuk ve şubat ayında sade ağaçlar değil, bahçelerin tamamı sapsarı görünürdü. Daha tabiat tam canlanmadan biz ilaçla uyuyan haşare ve diğer canlıları öldürürdük ki meyve ağaçları böcek ve haşarelerden korunsun, böylece kaliteli meyve elde edbilelim.

Köy olarak hepimiz gördük ki bağ-bahçelerdeki sürüngenler bile azaldı, bilhassa ekin ilacının da tesiriyle. Oysa tabiatın bir dengesi var, bu dengede her türlü canlının yeri var, herkesin nafakası yerli yerince düzenlenmiş. Nihayet bu ilaçlamanın bir sonucu olarak arılar da bitti, bal da. Üstelik arıların özelliği sadece bal yapmak değil, çiçekten çiçeğe konan arılar bitkilerde tabii döllenmeyi de sağlar, şimdiki gibi döllenmeyi çeşitli sunni hormonlarla değil.

Hobi bahçeleri olarak arıcılık yapmak serbest, ancak bakımı uzmanlığı gerektirir, bu da kolay değil, bu nedenle arıcılık yapan yok. Ancak bahçelerimize yabani arı gibi değişik türlerini çekebilmek için bazı çalışmalarız oluyor. Bunların başında dilimize arı oteli olarak tercüme edbileceğim basit bir düzenek hazırlamak mümkün, gayet basit ama efektif. Bir ev çatısının kesit hali gibi çürümeye yüz tutmuş değişik büyüklükteki kütükler bir yüzeye tutturulur, bu kütüklere irili ufaklı delikler açılır, arılar yuvalanır, böylece yurt edinmiş olurlar ve görevlerini kendiliğinden yaparlar. Şema olarak çizeceğim, daha iyi anlaşılır.

Aynı şekilde diğer faydalı böcekler için de bahçenin uygun görülen bir köşesine işe yaramayan dallar, kütükler yığılır, böcekler orada yuvalanırlar. Ayrıca kış mevsiminde kirpiler yuva yaparak korunmuş olurlar. Bilindiği üzere kirpiler koruma altında, köstebekler ona keza. Her ne kadar köstebekler bazan zarar da verebilse de kesinlikle tuzak kurmak, yoketmek yasak. Yakalansa bile başka bir yere taşımak zaruridir.

Yine kuşların korunması için kuş yuvaları satın alınarak veya yapabilenler kendisi yaparak uygun yerlere asılır, yem vermeye gerek yok.

Yani hobi bahçeleri derken bütün canlıları bir bütün olarak düşünmek esastır.


Düzenleyen Mösün Dumlu : 27-11-2011 saat 11:41 Neden: Yazi bana ait olup baska bir isim yazilmis
Mösün Dumlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön