View Single Post
Eski 25-08-2011, 23:43   #128
freenautilus
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-05-2011
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 4
Terasta mazı deneyimi

Merhaba.Forum ile tanışmama sebep olan bitki terasımda yetiştirmeye çalıştığım mazılar oldu.İlgili 1 yıllık sürede olanları anlatıp fikrinizi almak istiyorum.Çok uzun bir yazı oldu umarım sıkmam sizleri.

Teras aslında zemin katta garajın üstünün daireye dahil edilmesi ile oluşmuş.İki bina arasında ama rüzgar ve güneş alıyor.Sabah ve öğleden sonra güzel güneş aldığını söyleyebilirim.Yeterli yer olduğu için ve karşımdaki apartman ile aramızda çit olmasını istediğimden üretimi tamamen bana ait saksılara 16 adet mazı diktim.

Saksıların üretimi öncesinde Ankara'da birkaç peyzaj firması ile görüşerek 2 boy saksı yaptım.Boy-en-derinlik şekli ile:
5 adet 120x50x50 2 adet 180x50x50. 180'lik saksılarda 3 adet, 120'lik saksılarda 2 adet mazı var.

Dikim geçtiğimiz sonbaharda yapıldı.Satın aldığım kişi yakınım olduğundan bazı noktalara ne yazıkki çok müdahale edemedim ve drenaj için mıcır tabakası yeterli konmadı.İlk dökülen topraklar aşırı killi idi üstüne orman toprağı tabir edilen daha verimli topraktan koydular ama oransal olarak toplam hacimin %25 i kadar.Kil konusunda ise durumun ciddiyetini sonradan kavradım.

Bana yazın bol sulamam gerektiği söylendi.Kışı sorunsuz geçirdiler ve ben baharla birlikte sulamaya başladım ama kontrol şeklim parmak derinliği idi.Bu sene Ankara da aşırı yağış aldı.Önceleri drenajı farkediyordum ama sonra azaldı.Mazılarım önce filizlendi, herşey iyi gidiyordu.Tahminen mayıs gibi soluklaşarak kurumalar ve ölümler başladı.

Ayrıca ciddi bit sorunum olduğunu farkedip arap sabunlu reçeteyi uyguladım.(ama durulama yapılması gerekiyormuş sanırım,ben yapmadım) Yağışlar ile sıkışıp çöken toprağı yanmış hayvan gübresi ve torf karışımı ile takviye ettim.Bit sorunum azalmakla birlikte devam ediyordu.Yaz ilerledikçe toplamda 7 kaybım olmuştu.Mantar olduğunu düşündüğüm siyah zift gibi oluşumlar da vardı ama mevsim itibari ile bordo bulamacı yapamadım.Sadece toprağa çok çok az göztaşı solisyonu kullandım.(ne yapacağımı şaşırmıştım)

Bir gün nem ölçer aldım ve dönüm noktam oldu.İbre sürekli sonda idi.Ölenleri söktüğümde saksıdaki yuva tabanının dümdüz olduğunu gördüm.Oyun hamuru gibiydi! Kökler hiç ilerleyememişti ve çürümüşü.

2 aydır çok çok dikkatli bir şekilde sürekli ölçerek su veriyorum.Bitler için pestisit uyguladım ve büyük oranda kurtuldum.Şu an arada eklediklerimle beraber 13 mazı var.Ortalarında kuruma var ama dışarıdan bakınca hepsi iyi.İçlerde beni sevindiren taze filizler görüyorum.Doğru yoldayım diye düşünüyorum.

Kasım gibi planım sıra ile hepsini söküp üst toprağı ayırıp,killi topraktan kurtulduktan sonra yine orman toprağı-torf perlit karışımı ile tekrar dikmek ve zemindeki delik sayısını artırarak 3cm çakıl ile hazırlamak.Baharda granül gübre ile takviye yapmak ve kışın bordo bulamacı ile korumaya almak.Pestisit ve bordo bulamacı uygulamasına anlatıldığı şekli ile devam etmek.

Bu gün Bauhaus'ta konuştuğum bir ziraat mühendisi çok güzel bir şekilde saksıda yetiştirmek için uygun olmadıklarını ve en güzel zamanında aniden öleceklerini; o saksıları başka şekilde değerlendirip mazıları toprağa ekmemi önerdi.Çok üzüldüm.Çok emek harcadım ve umut bağladım çünkü.

Bu soru için çok geç ama acaba bu şekilde ne kadar büyütebilirim ve en sonunda toprağa ekme zorunluluğu ne zaman karşıma çıkar; bana bu zamanı kestirme fırsatı tanırlarmı yoksa haber vermeden birdenbire ölürler mi?

Bana yanlışlarımı söyler ve yol gösterirseniz çok sevinirim.Bu güzelliği devam ettirmek istiyorum.

Resimler geçen sene ilk dikildikleri zamana ait.


freenautilus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön