View Single Post
Eski 24-08-2011, 13:10   #395
Güler
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Bildiğim kadarı ile bu ayda çim ekimi yapılması doğru değildir, ama siz rulo çim döşetecekmişsiniz bu olabilir.

Hastalıklı çimleri toprağa gömdüklerini ama siz alanı temizlettiğinizi yazıyorsunuz. Sırf kum alana serdirmek ne kadar doğru olabilir diye düşünüyorum.

Ben de kendim 1000m² çim alan yaptım bahçemde, gerçi bu son yaptığımda hiç de istediğim başarıyı elde edemedim ama (ilk yaptığım bayağı uzun idare etti 9 sene, sonraki 5 sene bu da ikinci senesi) tohumun karışık olması bizleri üzdü.

Her ekimlerde hep tohum kullandım, rulo düşünmedim.

Toprağın hazırlanması çok mühim, drenaj olayı da tabii.
Ekim zamanı düşünülerek metre kareye kaç gr. atılacağı da hesaplanmalı.

İkinci çim ekişimde hazırlattığım toprak iyi karıştırılmadığı için aşırı kumlu kısımlardaki çimlerin çok sıcaklarda karardığını adeta yandığını farkettim. Kum aşırı ısınınca bitkiye zarar vermeye başlamıştı, bunu gözlemledim.

Sulamayı asla akşam üzeri yapmamayı da yine burada, bu sitede öğrendim. Çim geceye kuru bir toprakla girmeli ki mantar olayından kurtulsun.

Aeratör de çekilmeli ve çimin hava alması sağlanmalı. Bu iş genelde ilk baharda yapılır ve bu sayede ölü kökler temizlenmiş olur.

Çiminizde hastalık, mantar gördüğünüzde hemen gübreye baş vurmayın, önce hastalığı tesbit edip, bertaraf etmeye bakın. Gübre işi sağlıklı alanda olmalı.
Dezenfektan yapmayı da ihmal etmeyin.

Çim kesme makinesinin bıçağının keskin olması gerekir. Keskin olmayan, kör bıçak çimi kesmez adeta koparır ve siz çimin üzerinde beyazlıklar görürsünüz. Birkaç çim yaprağını incelerseniz uçlarının beyaz ve püskül püskül olduğunu farkedersiniz.

İlk ekilişinde çim boyu 10cm olabilir ve bunu kökleri sarsmamak için ufak alanlarda büyük el makasları ile yaparız, ama geniş alanlarda bu mümkün olmaz. Kesim boyu ilk ekimlerde pek mühim olmamakla beraber daha sonraki kesimlerde dikkate alınarak önce çimin 1/3 ü kesiler. Yani çim boyu 15 cm olmuş ise (ki bu tavsiye edilmez çünkü toprağa yakın olan kısım güneş almayınca sararma başlar) önce 5 cm.lik kısmı kesilir daha sonra da 5 cm.lik kısım kesilir. Bir anda hemen 10cm, veya 12 cm kesilmemelidir.

Sulama esnasında çim her yeri eşit olacak şekilde sulanırsa güzel görünüm verir. Çim kökü toprakta 20-25 hatta 30 cm kadar uzar bu yüzden sulama miktarını buna göre ayarlamalısınız. Toprak suyu iyi emmeli.

Ben çimlerimi sabah erken saatlerde sulanacak şekilde ayarladım sulama sistemini. Sulama esnasında elliden fazla kırlangıç kuşu da sprinkelerin arasında adeta vals eder gibi uçuşurlar, bu manzara benim hep hoşuma gitmiştir. Ama bu sabah daha sonraki saatlerde pek çok kuşu çimlerin üzerinde gördüğümde bunun bir uyarı olduğunu anladım. Hemen çimlerin arasına girip bir iki yerde toprağı hafifçe kaldırdım ve aradığımı buldum çimler kutlanmaya başlamış. Hemen ilaç yapacağım.

Siz de çimlerinizin üzerinde kuşların dolaştığını farkederseniz bir inceleme yapmalısınız.

Arkadaşlar velhasıl çim işi zor iştir. Çimin mi var, derdin var diye hep söylerim ve değerli hocamız Mine Pakkaner'in daha evvel yazdığı şu satırlar hiç aklımdan çıkmaz.

" Ben bütün müşterilerime çim talep ettiklerinde hemen "peki bakabilecek misiniz, ne kadar vakit ayırabilecekiniz, bahçıvan tutacak mısınız, bakımı için de bütçe ayırmaya hazır mısınız, bu plastik değil, canlı materyal, hastalığı, zararlısı ile uğraşacaksınız, çimin ağzı dili yok, ama siz dilinden anlamaya hazır mısınız?" sorularını sorarım."

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön