View Single Post
Eski 14-08-2011, 10:02   #37
Sarıcan
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan Mesajı Göster
Yaptığım maya ile uzun süre çok lezzetli yoğurt yedik ama bir seferinde hatalı bir mayalama sonucu yoğurt ekşi oldu ve mayayı kaybettim. Yeniden maya yapmayı denediğimde de elimde beklettiğim toprakla beceremedim. Yaz tatilinde tekrar denemeyi düşünüyorum. Çok lezzetli bir yoğurt oluyor. Tavsiye ederim.
Onbeş gün önce aynı işlemi tekrar yaptım. Geçen seferki tecrübeden ve merakımı yenmiş olmaktan olacak hiç özenmeden evden aldığım yarım çay bardağı kaynatılıp soğumaya yüz tutan inek sütünü elime alıp evin karşısındaki büyük zeytinliğin içine daldım ve kısa bir incelemeden sonra uzak bir köşede iki adet karınca yuvası buldum ama bir taraftanda elinde yarım bardak süt ile zeytinlikte bu adam ne arıyor diye komşuların yadırgamasından da çekinerek iki veya üç tutam karınca toprağını bardağın içine özensiz şekilde bıraktım.

Toprağın bir kısmı sütün üstünde kaldı, artanı dibe çöktü. Amacım sadece deney yapmaktı. Bu yüzden hiç özenmemiş ve resim çekmemiştim. Bardağı mutfak dolabında sakin bir köşeye bıraktım ve iki gün unuttum. İkinci günün sonunda beni yine sürpriz bekliyordu. Bardaktaki süt kaskatı olmuştu. Bir çay kaşığı yardımı ile üst kısımdaki toprak kalıntılarını temizledim. Toprağın bir kısmıda çay bardağının dibinde görünüyordu. Orta kısım tertemiz bir yoğurt halini almıştı. Kaşık yardımı ile tabandaki çamurlu bölgeye dokunmadan bana yetecek kadar mayayı başka bir kaba aldım ve kalan çamurlu kısmı döktüm.

Ertesi gün kendi ineğinin sütünü satan komşudan süt sipariş ettim ve gelen sütten bir litrelik kavanoza elimdeki maya ile yoğurt mayaladım. Sonuç yine mükemmeldi. Bu kavanozu sadece tadımlık olarak sakladım. Yan komşuma iki kaşık mayalık olarak verdim. Olayı anlattım, yoğurt mayalayıp tadını bana söylemelerini rica ettim. İki gün sonra gelen tepki mükemmeldi.

Bunun üzerine elimde kalan maya fazlasını süt getiren inek sahibi komşuya verdim ve onada maya yapımını tarif ettim. İki gün sonra o da mayaladığı yoğurdu gösterdi ve tadını diğret yoğurtlara nazaran sanki biraz tatlı olduğunu söyledi. Gerçekten de diğer yoğurtlardan lezzet ve tat olarak biraz farklı. Lezzetini seveceğinizden eminim.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön