View Single Post
Eski 11-08-2011, 01:50   #32
kgursan
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ibrahim37 Mesajı Göster
Arda bu ters lale türünün sadece Erzurum'un Karayazı ilçesinde olduğu bilgisi doğru değil. Ayrıca sadece 57 adet olduğuda doğru değil. Bunları önceden kim saymış. Geri dönüp tekrar saymışmı. Bu sayan arkadaş Doğu Anadolu'da hangi dağları incelemiş. Hatta o bölgeye rahatça gidip dağlarda gezebiliyormu onuda bilemiyorum! Eğer bahsedilen ters lale F. michailovskyi ise (ben ondan da emin değilim zira fotoğraf bir siteden indirilmiş) Bu ters lale Erzincan, Ağrı, Kars ve Van'da bulunuyor. Evet dediğin gibi çekilmiş fotoğraflarıda var. Elbette bu türün başka yerlerde var olması konunun önemini azaltmaz. Bir şekilde arz ve talebin karşılanması gerekir. Aksi halde bu türlerin üzerindeki baskı azalmaz.
Sn İbrahim 37 ve sn Kharel., Konuya katkısı olur düşüncesiyle yazıyorum. Önce şu bilgiyi vereyim: Türkiye nin en büyük Geofit bahçesi Yalova Araştırma Enstitüsünde kuruluyor. Oldukça kapsamlı ve iddialı bir proje ve TÜBİTAK tarafından destekleniyor.

Proje Sn Erdal Kaya tarafından hazırlandı ve onlarca kişi işbirliği halinde bir program çercevesinde konuyu götürüyorlar. Diğer taraftan yaklaşık 5-6 yıldır, Araştırmacı arkadaşlar yılda 100 bin km. den fazla yol yapıp Türkiyenin dağlarını tarıyorlar. Erdal kaya erzurumlu ve o lalelerin orada bir yerlerden. Ve o ters laleleri o saymış ve " İn Sitü" (yani yerinde muhafaza ) şeklinde korunmasına karar vermişler ama muhafaza edememişler. Elin oğlu almış sökmüş??
Neden in sitü muhafaza derseniz sanırım kendi ekolojisini yaratamayıp kaybolmasından (Yok olmasından) çekinmiş olabilirler.

Bu toplama konusu önce Şakayık (Paeonia) ile başladı, (2004 cıvarında) Türkiyedeki şakayık türleri toplandı ve muhafaza ediliyor. Geofit projesi, şakayık projesinde elde edilen bilgilerin de ışığı ile detaylı hazırlandı ve çalışmalar yürüyor. Çalışmalar hem toplama, hem çoğaltma, hem melezleme vs. bazında yürüyor. Şu anda hangi gefit türleri, Türkiyenin neresinde bulunuyor ? bilgisi var, mevcut. Alliumlari irisler, Liliumlar, Fritillaria Sümbül vs. türler üzerinde sanırım toplama işleri bitti veya az kaldı.

Siz konu ile ilgileniyorsunuz, Erdal bey ile irtibat kurabilirseniz veya Enstitüyü ziyaret ederek bazı bilgilere erişebilirsiniz kanısındayım. Kolay gelsin.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön