Konu: Hurma
View Single Post
Eski 10-08-2011, 20:00   #66
bertunum
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-02-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 116
Arkadaşlar, benim doğru bildiklerim şu şekilde;

En başta, hurmalar çift cinsiyetlidir. ortamda erkek bitki yokken, dişi bitkiler kesinlikle meyve yapmaz (ticari değeri olmaz yani)

Hurma çiftçileri, 100 dişi ağacın yanına 2 tane erkek ağaç diker. döllenme olsun diye, o da meyve vermesi için. (tabi ki sitede önerilen, erkek çiçek alıp, dişi ağacın üzerine serpmek de uygun bir yöntem)

Türkiye'de ekseriyatla yetiştirilen hurma türü, kanarya adaları hurmasıdır. meyvesi küçüktür, meyvesinin ticari değeri yoktur. İstanbul'da dışarıda gördüğümüz hurma türü, bu hurmalardır.

bu ramazanda yediğimiz hurmaların dış ortamda meyve bağlayabilecekleri yerler, tahminimce Türkiye'mizin, Akdeniz kuşağıdır. meyve bağlamadığını sansam da, izmir'de de ölmeden yaşamaktadırlar. (Mustafa Kemal Bulvarı, deniz kenarındaki palmiyeler, Arap hurmasıdır, yani, yediğimiz hurma)
yani, eğer Ege ve Akdeniz sahillerinde yaşamıyorsanız, en azından, kışın normal şartlar altında kar yağıyorsa, hurmalarınızı bahçeye çıkarmayın derim. Akdeniz'de de yaşamıyorsanız, havada bulut, siz bu ağaçta meyveyi unut. (uyak yapmaya çalıştım, olmadı )

sadete dönelim;
eğer çekirdekten yetiştiriyorsanız, (ben 10 diye biliyorum aslında) 7 seneden önce öğrenemezsiniz erkek mi dişi mi olduğunu. en kötü süs ağacı olarak kullanırsınız. ama, bence akdeniz'e falan getirin, bahçeye ekin yahu. yazıktır günahtır ağaçlara... onlar böyle geniş alan seviyor. Arap hurmaları 30 metreye kadar ulaşabilir.

Türkiye'mizde, doğal olarak yetişen, Datça hurması vardır. onların da meyveleri küçüktür, ticari değeri düşüktür, ama, kanarya adaları hurmasına göre daha tatlıdır. sonuçta, datçalılar toplayıp yiyorlarmış.

ben, datça hurması tohumu getirttim Köyceğiz'den (Türkiye'de soyu tükeniyor bu cinsin, halbuki, Türkiye doğal yayılış ortamı), yeni çıktı ağaçlarım. şuan tatildeyim ama annemi arayıp soruyorum ağaçlarımın durumlarını. 12 tane ekmiştim. 2'sini bahçeye ektim, ama kapıcı suluyor diyordum da, unutmuş benim oraya diktiğimi (etrafında taşlardan çember yapmama rağmen) düzensiz sulanmadan dolayı çıkıp çıkmadığını bilmiyorum. ama saksıya ektiğim 10 tanesinden 4'ü çıkmış (2'sinin çıktığına ben şahit oldum)

datça hurması türü, soğuğa daha bir dayanıklı, onun meyvelerini yiyebilirsiniz, ama dediğim gibi, arap hurmasının zevkini verebileceğini hiç sanmıyorum. (tat konusunda tam bir bilgiye sahip değilim, önce verdiğim bilgi kulaktan dolmadır. sonuçta ben daha yiyemedim meyvelerini)

bertunum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön