View Single Post
Eski 14-03-2007, 17:32   #3
anilozer112
Ağaç Dostu
 
anilozer112's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-06-2005
Şehir: Düzce
Mesajlar: 374
ORMANA ZARAR VEREN MEMELİ HAYVANLAR TAVŞAN – SİNCAP – YABAN DOMUZU A. FAMİLYA, LEPORİDAE, TAVŞANGİLLER

Türkiye ormanlarında zarar yapan tavşanlar, özellikle çeşitli yapraklı ağaç türlerinin tomurcuk ve sürgünlerini yerler. İğne yapraklı türlerde ise ender olarak zarar yaparlar.

a. Lepus europaeus (Pallas), Tavşan, Avrupa Tavşanı

Yayılışı: Bu tür, hemen tüm Avrupa, Ural ve Kafkasya, orta Doğu ve Etiyopya ile Sudan’da yayılmış bulunmaktadır. Türkiye’de çeşitli yörelerde yaygındır.

Zararları:
1. Kışın, özellikle kayın, gürgen, karaağaç, dişbudak, akçaağaç, titrek kavak ve bazen de meşenin, tomurcuk ve sürgünlerini yer. İğne yapraklılardan çama ve lâdine ender olarak zarar yapar. Genellikle küçük alandaki zararları şiddetli olur.

2. Akasya, gladiçya ve katır tırnaklarının kabuklarını kemirmek veya soymak, fazla kışlarda da ağaçların fidanlarının kabuklarını soyarak diri odunu kemirmek suretiyle zarar yaparlar.

3. Özellikle fidanlıklarda önemli zararlar yapar. Tavşan zararını gösteren belirtiler şunlardır: - Zarar alanlarında tavşan pisliklerinin bulunması. - Isırılma yüzeylerinin düz olması. - Kesici dişlerinin bıraktığı izler (Çift olarak yalancı oduna oldukça keskin mir şekilde girmiş bulunan diş izlerinin genişliği 6 mm. kadardır).

Koruyucu Önlemler:
1. Fidanlık ve kültürden çevresini, tavşanların geçemeyeceği sıklıktaki çitle çevrilmesi gerekir.

2. Kıymetli ağaçlar çeşitli maddelerle korunmalıdır. Bunun için örneğin diken, iğne yapraklı türlerin kuru dalları, tel sepetler, ağaç kabuğu vb. maddeler kullanılabilir. Bu maddeler ağaçlara sonbaharda konur ve ilkbaharda kaldırılır.

3. Bitkilere kötü kokan veya bunları yenemez hale getiren maddeler sürülmelidir.

4. Tavşanlar iyice çoğalırsa, şiddetli bir şekilde avlanmalıdır.

b. Orytolagus cuniculus (L.), Ada Tavşanı:

Yayılışı: Asıl vatanı Akdeniz Bölgesi memleketleridir. Ukrayna ve Avustralya’da görülmüştür. Türkiye’de Akdeniz ve dolaylarında yayılmıştır.

Zararları:
1. Bitkileri yer, ağaçların kabuklarını soyar. Çam, huş, meşe ve söğüdü, lâdinden daha çok sever.

2. Tohum, fide ve fidanları topraktan eşerek çıkarır ve yer.

3. Toprakta galeriler açarak çeşitli zararlar yapar. Bu tip zararlar, fidanlık ve tarım alanlarında zararlıdır.

Koruyucu Önlemler:
1. Çitle Çevirmek.

2. Bitkilere koruyucu maddeler bağlamalı veya bu maddelerle etrafı çevrilmelidir. Bunun için çam ve lâdin fidanlarının çevresine taşlar konulur, sırıklar çekilir veya dikenli dallar bağlanır.

3. Bitkilere kötü kokan vb. maddeler sürülür.

4. Doğal düşmanları korunmalıdır. Bunlar; tilki, sansar, porsuk, kedi vb. hayvanlardır.

B. FAMİLYA, SUİDAE, DOMUZGİLLER

Sus scrofa L., Yaban Domuzu

Yayılışı:
Yaban domuzu, Türkiye’de yaşam yerine uyan çalılık, sazlık, bataklık ve ormanlık kesimlerinde bulunmaktadır. Özellikle çok miktarda rastlandığı yerler şunlardır: Kırklareli, Tekirdağ, İstanbul, Sakarya, Bolu, Zonguldak, Kastamonu, Giresun, artvin, Antalya, Mersin, Kütahya, Sinop, Samsun, Rize, Trabzon, Balıkesir, Bursa, Aydın, Muğ...

Bu kadarlık bir demo bulabildim. Acaba bu olabilir mi?

anilozer112 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön