View Single Post
Eski 02-08-2011, 23:48   #68
garlangufa
Ağaç Dostu
 
garlangufa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-01-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 128
Sans43ü ziyaretim

Merhaba Arkadaşlar,
İşim gereği İzmir-Didim-Fethiye arasında mekik dokurken topraksız tarım ve saanen keçi çiftliklerini gezdim.
Bilhassa topraksız tarım üzerine Fethiye deki bahcesinde denemeler yapan Şansal abi yi (sans43) ziyaretimi aşağıdaki fotograflarla sizlerle paylaşmak istedim. Antalya da iken, Anamur da topraksız tarım kültürü ile çilek yetiştiren Mehmet hocamızı (mtugrul) ziyaret etmek te istedim fakat zaman ve iş durumu elvermedi, mehmet hocama da çok mahcup oldum, kusuruma bakmasın uğrayamadığım için, ama birgün mutlaka ziyaret edeceğim.
Gelelim Fethiye macerama....
Name:  100_6576ADB.jpg
Views: 1550
Size:  71.4 KB
Sırf topraksız tarım denemeleri için Fethiye ye yerleşmiş (Bodrum Gündoğan'daki yazlığının bahcesinde denemek istemiş fakat benim aşağıda Didim için anlattığım aynı su sorunu nedeni ile vazgeçmiş) Şansal abi ve değerli eşini ziyaret ettim. Çok çok sağolsunlar, çok güzel bir akşam yemeği ve uzun uzun sohbetlerimiz oldu, çok değerli insanlar. Zaten doğaya ve yaşama değer veren her insan kendini fark ettiriyor.

Forumlarda Şansal abi nin topraksız kültür ile yetiştirdiği domateslerinin fotograflarını görmüşsünüzdür, fakat inanın yerinde görseniz farkın nekadar çok olduğunu daha iyi anlarsınız. Üstelik sera ortamında değil de sadece gölgeleme tülü kullanılan sebze bahcesindeki domates, salatalık, biber, patlıcan, kavun ve karpuzlar ile hemen yanındaki toprakta olan sebzeleri karşılaştırdığımızda fark çok bariz görülüyor.
Şansal abi bu işi çok güzel öğrenmiş ve yapmış, çok daha iyi şeyler yapacağına kesin inanıyorum, çünkü denemeleri hala devam ediyor. Uzun uzun sohbetlerimizde hergün yeni birşey öğrendiğini sık sık söylüyordu.
Name:  100_6577AOB.jpg
Views: 1531
Size:  70.8 KB
İnsan boyu biberler, salkım salkım domatesler. Bilhassa kokteyl domatesin tadı mükemmel diyebilirim.
Name:  100_6578AOB.jpg
Views: 1488
Size:  71.7 KB
Name:  100_6579AOB.jpg
Views: 1471
Size:  71.9 KB
Birde besin tankının su değişiminde döküldüğü topraktaki patlıcanlar da azmanlaşmış.
Fethiyede seracılık oldukca gelişmiş, hatta konuştuğumuz bazı kişiler topraklı domates seralarında dönümünde 30-35 ton domates üreten 1-2 sera olduğunu söyleyenler de oldu, hernekadar inandırıcı olmasa da, anlatan kişi çok iddaalıydı. Topraksız tarım üzerine konuştuğumuzda kuruluş maliyetinin yüksek olması, teknik bilgi yetersizliği şu anda Fethiyede topraksız tarıma yönelmemenin sebebi gibi görünüyor.
Şansal abinin bahcesini gören seracılar zaten inanamıyor bukadar verimi nasıl aldığına. Birçok seracı ve çiftci zaten Şansal abiyi tanıyıp, bu işi nasıl yaparız gibi soruları da soruyor.
Şu anda Didim de yıllık iznimin 2 haftasını kullanıyorum.
Burada yani Didimde topraksız tarım yapma imkanı yok gibi çünkü Kudret abinin EC metresi musluktan akan suyun EC sini 2.5 gösteriyor. İlk başta inanamadım, EC metrenin doğru ölçtüğünü kesin biliyordum ama yine de damacana suyunu ölçüp 0.5 olduğunu görünce, musluk suyunun 2.5 olduğuna kesin inandım (artezyen suyu bulup ölçtüğümde sizlerle paylaşacağım). Şimdi bu durumda ben domates e başlangıçta 2.4 EC nasıl vereyim ?...PH ta sorun yok (7 ) fakat EC de sorrun büyük gibi...topraksız tarım yapılacak yerde su çok önemli..
Sıcaktan olsa gerek başım ağrıdığı için şimdilik burada kesiyorum..daha sonra devam ederim...

garlangufa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön