View Single Post
Eski 30-07-2011, 12:47   #8
Cumhur Tonba
Ağaç Dostu
 
Cumhur Tonba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-07-2008
Şehir: EDİRNE-ANTALYA
Mesajlar: 11,420
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bozo.0606 Mesajı Göster
bende çok şiddetli bir şekilde merak ediyorum.. cinsi nedir? tohumunu nereden bulabiliriz?
birde isot biberi aynı bitkimidir?


KIRMIZI BİBER (İSOT) – CAPSİCUM – ANİTUM
Halk arasında isot (ısı otu), bilim çevrelerinde ise ”capsicum anitum” adıyla bilinen kırmızı acı biber, sevilerek tüketilen ve kültürü yapılan bir bitki. Anavatanının Meksika olduğu sanılan ve Azteklerin yazılı belgelerinde söz ettikleri kırmızı acı biber, Avrupa’ya 15. yüzyılın sonlarında geldi, 16. yüzyılda kıta ülkelerine ve Osmanlı topraklarına yayıldı. Kırmızı biberi en çok tüketen ülkelerden olan Hindistan’a ise, bu bitki 17. yüzyılda Portekizliler tarafından ulaştırıldı. Hint ve Meksika mutfağında çok sık kullanılan kırmızı acı biber, Türkiye’de en fazla Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yetiştirilmekte ve tüketilmekte.

L.T. Tresh adlı bilim adamı, 1846 yılında bibere acılığı veren maddenin kristal yapısında olduğunu tespit ederek, adını ”capsaicin- kapsaisin” koymuştu.

Kelimenin eski türkçe kökenli olduğu ve ‘ısı’ ve ‘ot’ ısı+ot=ısıtan ot diye açıklanmakta. Yaz aylarında Urfa biberi güneş gören yerlerde içindeki tohumu çıkarılarak uygun bir zemin üstünde kurutulur. Güneşte bekletildikçe sihaylaşır ve kararır. Sonrasında ise siyah isot ortaya çıkmış olur.

İsot, Şanlıurfa'ya özgü yetiştirilen bir biber türünün adıdır. Aynı zamanda Şanlıurfa ili ile özdeşleşmiş kurutulmuş bibere yörede verilen isimdir.

Cumhur Tonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön