View Single Post
Eski 16-07-2011, 19:48   #15
unalsel
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-06-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 147
Hidroponik sistemlerde ph artışının nedenlerini belirlemek için bir dizi deneye başladım.

Buradaki asıl amaç, hidroponik sistemi etkileyen maddelerin durgun biçimde açık havaya maruz şekilde bekletilirken ph değişimlerini belirlemek.

Toplam 4 ayrı kapta, ikisi içerisinde çeşme suyu, birinde besin çözeltili çeşme suyu, diğer örnekte ise limon tuzu karıştırılmış çeşme suyu hazırladım.

Çeşme suyu ph değerleri çeşme ağzından çıktıktan hemen sonra 20 derece sıcaklıkta 6.7 ve ec değeri 246 idi.

Bugün akşama kadar farklı sonuçları okudum. Buna göre çeşme sularını karşılaştırdığımızda hava ile hacmine göre daha çok temas eden kapta ph değeri 8.1 iken damacanada 7.4 ile sınırlı kalmıştır.

Besin çözelitisi için ph seviyesi besin eklenmesi ile 6.4 olmuştur. Daha sonra 6.8'e çıkan ph'ın 7.1 değerinden gün batımında 6.8 değerine gerilemesini EC'nin artışı ile okursak suyun sıcak hava ile buharlaşması sonucu besinin düşük ph değerinin çözelti ph değerini aşağı çektiği söylenebilir.

Limon tuzu çözeltisinde ise ph' değerinde kaydedeğer bir değişme olmamıştır ancak ph 2.5 çok düşük bir değer olduğu için ve logaritmik açıdan bakıldığında bu seviyede değişimlerin daha zor olacağından limon tuzu çözeltisi için ph 5.2 bir çözelti daha hazırlanarak tekrar deneye tabi tutulması gerekliliği ortaya çıkmıştır.

Sonuç olarak, hemen hemen aynı hacim/havaya maruz sıvı alanına sahip olan sıvılardan besin maddesi ve limon tuzu eklenmiş olanların ph değişimine daha dirençli olduğu, çeşme suyunun ph değeri en çok yükselen örnek olduğu görülmüştür. Bunun yanında havaya maruz kalmanın ph değerini ciddi manada arttırdığı gözlemlenmiştir.

Bu deneylere ek olarak, bütün bu çözeltiler sabit bir ph değeri okunana kadar aynı koşullarda bekletilecektir ve ulaşabildikleri en yüksek ph değerleri kaydedilecektir.

Aynı zamanda besin çözeltili ve çeşme suyunun pompa ile devirdaim ve durgun halleri, yetiştirme medyalı-medyasız, bitkili-bitkisiz hallerinden birer tanesi kontrol altında tutularak devirdaimin, besin medyasının ve bitkinin ph değişimi üzerine etkisinin ne derece olduğunu tespit edip sorun bu veriler ışığında çözülmeye çalışılacaktır.

Daha genel yorumları tüm deneyler bittiğinde yapacağım.

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen unalsel : 16-07-2011 saat 19:52 Neden: imla
unalsel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön