View Single Post
Eski 10-03-2007, 16:46   #4
krkguide
Ağaçsever
 
krkguide's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-02-2007
Şehir: Dalyan-Muğla
Mesajlar: 91
Iris germanica - Mor Süsen, Mor Zambak

Mor Zambak – Iris germanica – belki de güzel ve büyüleyici çiçekleri ile Süsengiller ailesinin en iyi bilinen bir türü. Beyazdan maviye maviden mora bir renk harmonisine sahiptir. Çiçeklerinin böylesine güzel ve renk çeşitliliğine sahip olması, bu bitkinin birçok medeniyet tarafından yüzyıllarca rağbet görmesine neden olmuştur.. Çiçeklerinin güzelliği bir yana, mor süsenin yumrularından yağ elde edilir ki, bu oldukça nadir bulunan ve pahalı bir esanstır. Buharlı damıtma yöntemiyle 1 quart (yaklaşık 1.14 lt) yağ elde edebilmek için 1500 pounds (1 pound = 0.454 kg)’dan fazla mor zambak yumrusuna ihtiyaç duyulur.

Mor süsen yumrusundan elde edilen yağın; menekşe renginde, insanın içini ısıtan, huzur verici ve son derece rahatlatıcı hoş bir kokusu vardır. Bu yağın çekici kokuya sahip olmasından başka sağlık ve güzellik için başka avantajları da vardır. Akciğer ve boğazdaki balgam ve mukusun atılmasına yardım eder, bronşit ve boğmaca tedavisine iyi gelir. Bu bitkinin yumrusundan elde edilen yağ, aynı zamanda sinir bozukluklarını düzenleyici bir etkiye sahiptir. Kozmetik olarak, yağ, cildi sağlıklı bir şekilde muhafaza etmeye yardım eder ve hassas cildi besler. Sıklıkla özel cilt bakım ürünlerinde kullanılır. Aynı zamanda mor zambak yağı; yağlı, lekeli cildi yavaşça derinden temizleyebilir ve hatta gereğinden fazla faal olan yağ bezelerini düzenlemeye de yardım edebilir. Ayrıca kanı temizlemeye yardım eden laxative (bağırsak hareketlerini destekleyen) ve diüretik (böbreklerin ve mesanenin faaliyetini destekleyen, idrarı arttıran) etkilere sahiptir.

İris; antik dönemlerde gökkuşağını simgeleyen bir Yunan tanrıçasının ismidir. Uzun bir zaman boyunca aşkı, sevgiyi çağrıştıran bu bitkinin yumrusu kendi türünde tek ve menekşe renginde güzel bir kokuya sahiptir. Eski Amerikan büyü inançlarında, bitkinin yumrusu kolayca aşık olabilmeye neden olması için yatak çarşafları ve insan bedeni üzerine serpilirdi. Her türlü aşk ritüeli esnasında mor süsen yumrusunun hoş kokusunu içinize çekin. İlaveten, beyninizin psişik ve bilinçli kısımları arasında bir bağlantı olmasını kolaylaştırmak için (hayalinizde canlandırma ile) bu aromayı koklayın.

Kaynak : http://www.alibaba.com/catalog/11004023/Iris_Roots.html
Çeviren : krkguide

krkguide Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön