View Single Post
Eski 07-07-2011, 15:46   #17
akinselcuk
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Sayın Aydın,

Bu işi becerebilirsek kim ne fiyat verdi hangi firma nerede kuruluşta neler oluyor müşterinin neleri firmaya bırakmadan kendisi halletmesi gerek yazmayı düşünüyorum. O zaman başlık bir anlam kazanır herhalde.

Ancak şunu söylemeliyim ki eğer fabrikasyon düzgün bir sera yaptırmak isterseniz Konya da çok ama çok zor yürüyor işler. Şahış olunsaydı belki biraz daha kolay olurdu çünkü hareket kabiliyeti fazla olurdu.

Burası bir okul. Yetkili kişilerin tecrübesi yok. Önce onlar ikna edilecek. Ardından para sorunu ortaya çıkıyor. Bu sorun para olsa bile çıkıyor. Firmalar önden para istiyor oysa devlet bitmemiş işe para ödemiyor. İkinci bir sorun paranın kullanılabilmesi için önce yapılacak işin planı projesi gerekiyor ancak 10 firmanın belki sadece biri yapacağı işin yani seranın planını projesini verebiliyor. Bir iki sayfa çizim ve bir kaç ayrıntı bilgisini verebilmek bir çok firma için içinden çıkılmaz bir engel haline geliyor.

Üçüncü bir sorun da firmalar bu işe çok istekli görünseler de gelip yapmıyorlar. İş yükü fazla olabildiği gibi nasıl bir iş olduğunu tam olarak kayramadığından ilgisini kaybetmesi de kabil.

Örneğin okula kadar gelip referanlarını, yapabileceği işleri detaylıca anlatan bir firma hadi gel yap dendiğinde ortadan kaybolabiliyor. Bu kaybolmayı sağlayan şey para değil. Muhtemelen tam teşekkülü bir firma olmadığından eleman problemi ürünün şiparişi problemi son dakikada aklına dank ediyor ve sessizce yok oluyor. Ama o ana kadar istenen iş sanki onun için çocuk oyuncağıymış gibi davranıyor. 25bin liraya anlaşılan biri nereden bakılsa ilk anda cebinden bir 10bin lira harcamak zorunda kalıyor. Çünkü sera kend,i imalatı değil bir yerden şipariş edecek. Nasıl sera imalatcısı firma yapıcı firmaya bir havale almadan ürün yollamayacaksa okulda yapıcı firmaya önceden ödeme yapmak istemiyor.

Bir buçuk sene önce kendi çabamızla olbildiğince ucuza bir sera yaptık. Küçük ve hobi amaçlı. Sonra o serayı okula taşıdık kurduk ve kullandık. Burada da yayınladık. Bu seranın mühendisliğine demirinin et kalınlığına bir çok olumsuz eleştiri geldi. Elbette herkes fikrini söyleyebilir. Biz daha ziyade anafikri gözardı ederek sadece olmamış diyenlere takıldık.

O serayı habi serası satın almaya kalktıktan sonra yapmıştık. 5bin lira buna vereceğimize 2500 liraya bunu kurarız diye bir mantığımız vardı. O zaman bazı arkadaşlar biz seracıyız uçarız kaçarız bu işi herkesten iyi biliriz diye yazmadıklarını bırakmadılar. İş ciddiye bindiğinde o zamanda yoktular şimdi de gelip yapabilen yok.

Hayırlısı.

Bakalım bizim bu işi yapacak bir firma bulabilecekmiyiz ?

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön