View Single Post
Eski 03-07-2011, 18:07   #269
Emre İlhan
Ağaç Dostu
 
Emre İlhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2010
Şehir: Adana/Denizli
Mesajlar: 1,989
Sevgili, ahmetihsan; size bir önerim olacak. Maydanozlarınız için azot ağırlıklı gübreler uygun olacaktır. Fakat dikkat etmeniz gereken nokta, fideler sık ekilmiş olduğu için gübreyi verirken bitkinin yapraklarına değmemesi ve gübrenin önerilen oranda olması, aksi taktirde bitkilerinizi yakabilirsininz. Yapraktan uygulanabilen çeşitteki gübreler sizin bu durumunuz için daha uygun olacaktır. Yaprak gübresini uygun dozajda suya ekler ve fotoğrafta görünen 2 lt lik pompanıza koyup güzelce püskürtebilirsiniz. Bu yöntemle hem bitkilerinizi beslemiş hemde emeğinizi riske atmamış olursunuz. Diğer gübreleri(yaprak gübresi olmayan) bitkinize vermek isterseniz çok dikkatli ve yapraklara değmeden toprağa vermelisiniz. Gübrelemeyi yaptıktan sonra bir miktar gübresiz su ile gübrelemenin üzerine sulama yaparsınız.

Kişisel tecrübelerime göre her ne gübresi olursa olsun;

1) Toprak tamamen kuru olmayacak, hafif nemli olacak,
2) Gübreleme yapılırken bitkinin yapraklarına ve gübrenin miktarına, dozajına çok dikkat edilecek, mümkün mertebe gübrenin etiketinde yazan dozajın biraz altında olacak,
3) Gübreleme yaptığınız su 24 saat kadar bekletilmiş, dingin çeşme suyu olacak,
4) Gübrelemeden sonra muhakkak bir miktar gübresiz su ile sulama yapılacak.

Gübrelemeden sonra ki sulamayı önermemin sebebi; sıvı gübreleme yaptıktan sonra eğer gübre bitkimizin köklerine ağır gelir ise gübrenin bulunduğu kısımda ki kökler yanacaktır. Fakat gübrelemeden sonra bir miktar duru sulama yaptığımızda gübre belirli bir bölgede kalmayacak ve saksının her tarafına yayılacaktır, hemde dozajı seyreldiği için bitkimizin yanma ihtimalini düşürmüş olacağız. Tüm bu önerdiklerimi uygularsanız verdiğiniz gübre bitkilerinize daha da yarayacak ve yakma riskini düşürmüş olacaksınız. Yaprak gübresi olmayan gübreler ile gübreleme yapacağınız zaman, şu durumdaki sıkışık maydanozlarınıza gübreyi bir enjektör yardımıyla yaprağa değdirme riski olmadan vermenizi öneririm. Sırf bu yüzden Deşti domates fidelerimi kaybettim bu sene. Aynı şeyleri yaşamanızı istemem.

Emre İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön