Konu: Swainsona
View Single Post
Eski 03-07-2011, 15:37   #1
Kedi Tırnağı
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-05-2010
Şehir: İstanbul-Çekmeköy
Mesajlar: 427
Swainsona

Swainsona formosa sturt's desert pea


Yeni gördüğüm bir tür. Çok hoşuma gitti. Ülkemizdeki bir firmanın sattığını görünce sevindim. Yetiştirmeyi düşünüyorum.

Firmanın sitesinden bilgileri ekliyorum aşağıya.

Avustralya’nın kurak , sıcak ve kumlu arazilerinde yetişen bir bitkidir, Swainsona. Tohumdan üretilebilen bitki, yetiştiği anavatanındaki şartlar sağlandığında kolayca yetiştirilebilir.

Canlı kıpkırmızı çiçekler açan Swainsona, polenlendiği kısmında siyah parlak bir göbek oluşturur. Çiçekler bu haliyle dünyaya ait değilmiş gibi bir görüntü sergilerler. Ülkemizdeki değişken toprak yapısı göz önüne alındığında bu nadide bitkiyi yetiştirmek için kendi hazırlayacağınız saksı ve sepetlerde ekim yapmanızı öneririz.

Her zaman ki gibi bitkinin doğal yetişme koşulları bizim rehberimiz olacak Swainsona’yı yetiştirirken de. Swainsona kurak , verimsiz ve düzensiz yağış alan kumlu toprak bitkisidir. Ektiğiniz ilk yıl hızla büyüyüp çiçeklenmesinin sebebi de zaten bu ağır ve zor yetişme şartlarıdır. Bitki neslini devam ettirebilmek için yere düşen bir damla suyu dahi değerlendirecektir.

Hem saksıda hem de sepette sarkıtarak yetiştirebileceğinizden aslında bahçenizde, balkonunuzda eşsiz düzenlemelere olanak sağlayabilir. Bunun için geçirgenliği çok yüksek, % 50 dere kumu ve ince yuvarlak çakıl katılmış bir toprak karışımı hazırlamanız yeterli.

Geçirgen toprak karışımı ile hazırladığınız saksı ve sepetlere ekeceğiniz tohumlar kısa sürede çimlenecek ve hızla büyüyecektir. Çöl bitkilerinde akılda tutmanız gereken en önemli şey toprağın yüksek oranda geçirgen olması ve sulamadır. Her iki sulama arasında toprağın kurumasına izin vermeniz, ama sulama yaparken de bol sulama yapmanız gerekmektedir. Sularken bırakın toprak iyice ıslansın , su derinliklere doğru süzülüp, saksının altından akıp gitsin. Siz sulamaya devam edin. Daha sonra ikinci sulamaya kadar sabredin, bu seferde bırakın toprak kurusun.

Bu tür saksıların dibine iri çakıl taşlarından bir taban oluşturun ki, saksının dibinde toprak nemli kalmasın , su kolayca dışarı akabilsin. Çöl bitkilerini az sulamak demek, hergün azar azar toprağına su vermek değildir. O zaman toprak sürekli nemli kalmakta buda kök çürümesine yol açmaktadır. Oysa sularken çömert olmalı , ama bir daha ki sulamaya kadar hiç su vermeden beklemelisiniz. Bu kural neredeyse tüm çöl bitkileri için referans alınabilecek, faydasını göreceğiniz bir sulama tekniğidir.

Ekim için uygun dönem Şubat ayı olup, bahar başında bahçeye fide olarak taşımak isteyenler Eylül- Ekim aylarında çimlendirip, kışı kapalı , soğuktan korumalı, bol güneş alan iç mekanda yetiştirebilirler. Çiçeklenme yaz ayları boyunca ardı ardına devam eder.

Uyarı: SWAINSONA FORMOSA tohumları ve bitkisi zehirli olup, kesinlikle yenmemelidir. Dokunmanın ya da bitkiyle temasın bir zararı yokken, sadece yenilmesi zehirlenmeye yol açar.Otçul hayvanların bulunduğu yerlere kesinlikle ekilmemelidir.


Kaynak: Zengardentr.com

Kedi Tırnağı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön