View Single Post
Eski 01-09-2005, 09:50   #1
oktars
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-04-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 779
Mantar Meşesi (Quercus suber)

2. Abdülhamid’den sonra ilk kez mantar meşesi yetiştirildi


2. Abdülhamid döneminde Portekiz’den getirilen; ancak o tarihten bu yana bir daha üretilmeyen mantar meşesi, 126 yıl aradan sonra ilk kez yetiştirildi.

Kabuğundan conta elde edilen mantar meşesi, uzay gemisi, otomobil motoru, ısı yalıtımı ve daha birçok sektörde stratejik bir ürün olarak kullanılıyor.

İzmir Çevre ve Orman Müdürlüğü’nün Torbalı ilçesindeki fidanlığında ilk etapta 30 bin adet fidanı yetiştirilen mantar meşesi kabuğunun kilosu, yurtdışında 200-300 Euro’dan alıcı buluyor. Fidanlardan gelecek yıl 300 bin, 2 yıl sonra ise 1 milyon adet yetiştirilmesi hedefleniyor. Ortalama 200 yıl ömrü olan ağaçlardan, 9 yılda bir ağaç başına 70 kilo kabuk elde edilebilecek. İzmir Çevre ve Orman Müdürü Yard. Doç. Dr. Osman Tatar, mantar meşesinin kabuğundan elde edilen contanın, uzay gemisi, otomobil motoru, ayakkabı, ısı yalıtımı ve sağlık sektörü gibi yüzlerce işkolunda kullanıldığını söyledi. Mantar meşesinin stratejik öneme sahip olduğunu vurgulayan Tatar, bu maddeden elde edilen bir şişe mantarın içinde 800 milyon adet hava dolu hücre bulunduğunu, bunun ise hiçbir teknolojiyle üretilememesinden dolayı ürünün “alternatifsiz’’ olduğunu anlattı.

Dünyada sadece Portekiz, İspanya, Cezayir gibi birkaç ülke tarafından mantar meşesi yetiştirildiğine dikkati çeken Tatar, bu ülkelerin yılda on binlerce ton conta üreterek, ekonomilerine büyük girdi sağladıklarını ifade etti. 2. Abdülhamid döneminden sonra ilk kez mantar meşesi yetiştirildiğine dikkat çeken Tatar, ilk ürünlerde yetişkinlik döneminin başladığı fidanların, 20-30 yıl sonra yetişkin bir ağaç haline geleceğini ifade etti. Yapraklarını yaz-kış dökmeyen ve ormanlık arazilerde de rahatlıkla kullanılabilecek olan mantar meşesinin, gövdesini güneşten koruyabilmek için diğer ağaçlardan daha fazla kabuk salgıladığını kaydeden Tatar, şöyle konuştu:

“Bu kabuk, içinde milyonlarca hava kabarcığı olan contaları oluşturuyor. Contalar, kesici aletlerle kazınarak, ağaçtan kolaylıkla çıkarılıyor. Ağacın tekrar kalın kabuk salgılaması için yaklaşık 9 sene gerekiyor. Bir ağaçtan en az 16 kez ürün alınıyor. Bu ürün, Türkiye’nin geleceği açısından önemli bir kaynak. Bu fidanların stratejik bir önemi var. Kim bu gücü elinde bulundurursa, büyük bir hazine elde etmiş olur. Çünkü bir tıpada 800 milyon adet hava dolu hücre bulunuyor. Bunu şişeye taktığınız zaman hiçbir şekilde aşağıya ya da yukarıya doğru bombeleşmiyor. Isıya karşı son derece sağlam olduğu için uzay gemilerinin en hassas yerlerinde kullanılıyor.”
http://www.zaman.com.tr/?bl=haberler...0901&hn=206552

oktars Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön