View Single Post
Eski 01-07-2011, 10:40   #8
denizakvaryumu
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Name:  HAVUZ5.jpg
Views: 29233
Size:  47.9 KB

Doğal Yüzme Göleti Nasıl Çalışıyor?
Aslında ana fikir olarak oldukça basit.Doğal bir yüzme göleti icin planladığımız veya kafamızdan geçirdiğimiz toplam gölet alanının aşağı yukarı üçte ikisi yüzme alanı olarak geri kalan üçte birlik alan ise arıtma bölümü olarak sığlık yani fazla derin olmayan arıtma alanı olarak hesaplanır.Arıtma bölümünün fonksiyonu ise hiçbir kimyasal maddeye gereksinim duymadan özel su bitkilerinin de yardımı ile kendi kendine suyu arıtan bölüm olmasıdır. Klorun neden oldugu çeşitli alerji çeşitleri artık yok olmak zorundadır.Güneş enerjisi hızlı bir şekilde derin olmayan bölümdeki suyu ısıtır ve ısınan bu su doğal olarak yüzme alanındaki soğuk suyla yer değiştirir.Böylece herhangi bir enerji kaynağına ihtiyaç duymadan hem de bedavaya suyumuz da ısınmış olur.

İnşaata Başlamadan Önce Neleri Düşünmeliyiz?
Doğal yüzme göleti arsamızın neresine yapılırsa iyi olur? Ne kadar gölge yere ,ne kadar güneşli yere ihtiyacınız var? Etrafındaki evlere ve ağaçlara ne kadar uzak olmalı? Ne kadar büyük ve derin olmalı? Hangi inşaat sistemini kullanacağız? Hangi objeleri görmek istiyoruz(Şelale,derecikler,fıskiye,su altı spotları vs )? Bizim dışımızda su bitkileri,nilüferler,bazen beklide kurbağacıklar,su helikopterler bizi rahatsız eder mi?
Yapılan En Büyük Hatalar Nelerdir?
Kendimiz Yapabilirmiyiz yoksa Bu İşin Uzmanlarına mı Yaptırmalıyız:
Belki sizde görmüşsünüzdür veya karsılaşmışsınızdır.kendi kendinize yaptığınız veya bu işin uzmanı olmayan sözüm ona kendilerine uzmanız diyen firmaların yaptığı göletlerin cok kısa bir zaman sonra kokmaya ve en önemlisi çok büyük problemler yaratmaya başlar.Yani uzun lafın kısası zevk yerine işkence vermeye baslarlar.Su yaşayan bir maddedir, karışık bir sistemdir.Genel özelliği ise suyun etrafındaki bitki ve hayvan alemiyle bir bütünlük teşkil ettiği yani birbirini bütünlediği zaman bir anlam ifade etmesidir,onun içindir ki kimyanın kullanılmadığı bir su yaşayan sudur.

Yüzme göletinde kaliteli bir su görmek istiyorsak bunun yapımı için bilgi birikimine,yüksek teknolojiye, bilime ihtiyacimiz var.Bunu da ancak bizler gibi özel profosyonel yalnızca bu konuda çalışan ve iddiali olan kişi ve firmalar yapabilir.

Yüzme Alanının Oranı Arıtma Alanının Oranına Göre Yanlış Hesaplanırsa Ne Olur:
Şayet bu oranlama yanlış hesaplanacak olursa yüzme göletinin kendi kendine arıtma kapasitesi hatalı olur ve arıtmaz,bu oran yanlış olduğu sürece doğanın dengesini kuramayız.Bunu gerçekleştiremediğimiz süre sistem çalışmaz.

Arıtma Bölümü Yanlış Yapıldı veya Böyle Bir Bölüm Yok:
Böyle bir durumda suyun içerindeki çözülmüş vaziyetteki fazlalık olan besin kaynaklarının veya maddelerinin ,arıtma işi için diktiğimiz özel su bitkileri ve yer filtresi tarafından alınıp özümlenmesi mümkün olmayacaktır,bundan dolayı kendi kendine arıtma işlemi ya yapılmayacak ya da yeterli olmayacaktır-Sonuç olarak sistem calışmayacaktır.

Filtre Sistemi Yanlış veya Çok Küçük Olarak Yerleştirildi:
Yüzme göletinde suyun tolerans gücü sanıldığı kadar yüksek değildir, hatta oldukca düşüktür.Bundan dolayı da suyun Ph değerleri sürekli olarak değişir.Suyun Ph DEĞERLERİNİN SÜREKLİ DEĞİŞMESİ,suyun arıtma görevi üzerinde olumsuz etki yapması demektir.

Bitki Seçimi Az veya Yanlış Yerde :
Doğru seçim yapılmamış, yanlış bitkiler seçilmişse, bitkiler yolu ile gerçekleşen bitkisel arıtma metodu olmuyor demektir. Bitkiler suyun icerisindeki çözülmüş haldeki besin kaynaklarını alıp parçalayamazsa ,bunları dönüştüremezse veya bunu yapmaları için yanlış yerde dikildiyseler, sisteme destek olamazlar.Bütün bunlar suyun kalitesini belirleyen faktörlerdir.Suyun içerisindeki özel bitkiler sayesinde sudaki oksijen yoğunlugu yüksek **** düşüktür.

Yüzme Alanının Zemini Çakıl ile Kaplanırsa :
Şayet yüzme alanının zemini çesitli çakıllar ile kaplı ise istediğiniz zaman zemini temizleme şansınız yok demektir.Böyle olunca da zemindeki tortular uzaklastırılmadığı sürece coğalırlar ve sonunda en büyük problemlerden birisi olma konumuna gelirler.Çünkü burada zamanla oksijen yoğunlugu az olan bir bölge oluşacaktır,Bu da bizim kurmaya calıştığımız doğal dengeyi bozacaktır.

Devir-daim Yoksa yani Suda Akıntı Yoksa - Oksijen de Yoktur:
Su bahçelerinde ve yüzme göletlerinde en büyük problem oksijen eksikliğidir.Daha doğrusu başta gelen problemdir.

Yüzme Göletini Kapladığımız Madde Yeterli Kalitede Değilse veya Hatalıysa:
Bu durumda yapabileceğiniz cok fazla bir şey yok.Sürekli su kaybından dolayı çok yüksek su faturaları ödeyeceksiniz demektir.

Doğal Yüzmegöleti İçin Ne Kadar Bir Alana İhtiyacım Var?

Doğal yüzme göletleri,daha öncede söylediğimiz gibi genel olarak iki bölümden oluşur.Birincisi,derin olan yüzme bölümü ikincisi,yüzme bölümüne göre sığ olan arıtma bölümü.Derin olmayan sığ bölümde çesitli mikroorganizmalar ,küçük böcekler ve bitkiler suyun kendi kendine arıtmasını sağlarken öbür taraftanda izlenmesi gereken doğal yapının oluşmasına neden olmaktadırlar.Kısacası yüzme göletimiz 3/1 arıtma bölümünden yani derin olmayan bölümden,3/2 yüzme bölümü yani derin olan bölümden oluşur.50 m² lik bir alandan itibaren hayallerimizi gerçekleştirebiliriz.

Bir Yüzmegöleti Ne Kadar Derin Olmalı?
Normal şartlarda yüzme göletlerinin derinliği 1,3 ile 2,0 m arasında değişmektedir.Burada esas belirleyici faktör sizsiniz.Siz ne kadar derin olmasını istiyorsanız o kadar derin yapabiliriz.Burada belirtilmesi gereken başka bir noktada, şayet istenirse derin olan bölgenin herhangi bir yerinde çocuklar için derin olmayan kafes içerisine alınmış bir bölüm yapabiliriz.Çocuklar büyüdüğünde veya ihtiyaç duyulmadığında bu bölüm sökülüp alınabilinen bir bölümdür.

İnşaat Ne Kadar Sürer?
İnşaatın başlangıcından bitimine kadar olan süre genelde 15 ile 20 gün arasındadır.İnşaatın bitip suyu doldurduğunuz andan itibaren hiç beklemeden yüzmeye başlayabilirsiniz.

Su Kalitesi Nasıldır?
Bizim yüzme göletleri tekniği ile yüzme havuzlarındaki hijyenik şartları eksiksiz yerine getiriyoruz.Hatta bu konuda gurur duyduğumuzu açıkça ifade edebiliriz.Bu konuda çok fazla alçak gönüllü davranmamamız gerektiğinin bilincindeyiz.Tamamen bize ait olan bizim geliştirdiğimiz arıtma sistemi veya modülü sayesinde yaptığımız tüm-Doğal-Yüzme göletlerinde su kalitesi daima en üst düzeydedir.Sahip olduğumuz bu teknoloji ve sistem çesitli Üniversiteler ile beraber uzun yıllar süren araştırma ve bilimsel yöntemlerin uygulanması sonucunda meydana geldi.Tüm amacımız hiçbir kimyasal maddenin kullanılmadığı doğal, çevredostu,sağlıklı,hem ekolojik hem ekonomik yüksek kalitede bir sistem yaratmaktı, bunu da başardık.Haklı olarak, bununla da gurur duyuyoruz.

Yüzmegöletlerinde Hangi Hayvancıklar Vardır?
Kurbağalar:
Nisan ayı başlarında şayet suya biraz dikkatli bakarsanız belki kenarlarda derin olmayan yerlerde küçük yuvarlak siyah noktacıklar görebilirsiniz.Bunlar büyük ihtimalle kurbağa yumurtalarıdır.Birkaç hafta sonrada bu yumurtalardan ilk yavrular çıkmaya başlar.Aslında oldukça faydalı hayvancıklardır,taşların üzerinde toplanan çeşitli tortuları yerler.İlkbahar temizliğinize yardım ederler.Bizim araştırmalarımıza göre yüzme göletinde malesef ya hiç kalmıyor **** en fazla 100 yavruda 3 tane kalıyor.Sona kalan bu 3 kurbağa ise yüzme sezonunun başlaması ile göçediyor.Bundan dolayı suda sürekli kurbağa görme şansınız yok diyebiliriz.

Yusufcuk (Libellen):
Yusufcukları yakından inceleme fırsatı bulursanız lütfen inceleyin.Doğanın sahip oldugu eşsiz güzellikllerinden birisi.kurtçukları ise genelde gözle görülmeyen fakat özellikle de sivrisineklere karşı onların oluşmasını ve çoğalmasını engelleyen harika yaratıklardır.Sivrisineklerin başdüşmanıdır.Doğal dengenin sürdürülmesindeki aktörlerden birisi..

Su Salyangozları:
Su salyangozları yüzme havuzunuzun sağlık polisleridir.Yosunların yok edilmesinde yardımcı olurlar,ölmüş bitki artıklarını yer yok ederler ve böylece suyun arıtılmasında cok büyük rol oynarlar, fakat genelde görülmezler.

Wasserläufer-Gerris Lacustris ve Rückenschwimmer, Notonecta spec.
Bunlar sudaki ilk su sakinleridir.Sürekli suyun yüzeyinde yüzerler kayak yaparlar.

Yüzmegöletlerinde Yosunlar Olur mu?
Özellikle ilkbaharda ve yeni yapılan yüzme göletlerinde suyun yeşilimsi ve bulanık olduğu görülür.Bu gördüğümüz çicek açan yosunlardır, yani yosun çiçekleridir.Neden olan çakıl veya yeşil yosun diye adlandırdığımız türleridir.Yüzme göletine ilk doldurulan taze su vitaminler yönünden oldukça zengindir.Bu durum ilkbahar ayları içinde geçerlidir.Çünkü tüm kış boyunca biriken çesitli organik maddeler ilkbaharın gelmesiyle uyanmaya ve yaşamaya başlarlar.Bu dönemde su çok zengin olur.Her iki haldede su vitamin ve mineraller yönünden zenginleşmiştir.Bu da yosunların birden çoğalmasına neden olan faktördür.Burada önemli olan suda yeterli miktarda bitkinin olmasıdır.Su bitkileri ne kadar fazla ise okadar fazla mineral ve besin kaynaklarına ihtiyaç duyacaklarından yosunların oluşmasına neden olan besin kaynaklarını hızla tüketirler,böylece yosunlar gerekli olan besin kaynakları yok olmuş olur ve yosunlar bu kaynaklardan faydalanamazlar,dolaysı ile de üreyemezler.Yüzme göletinde yaşamın tekrar uyanması ile çok hızlı bir şekilde yosunlar kendiliğinden yok olurlar.Suya çeşitli mikro organizmalar verilerek doğaya yardımcı olunur.Bu sayede doğal denge hızla tekrar kurulur.Çok kısa zamanda tekrar berrak su oluşur.Eko sistemde eksiklik olmadığı sürece doğal yaşam devam eder, dengeler korunur.

Yüzmegöletinin Senelik Bakımı Nasıldır?
Doğal yüzmegöleti için bakıma ihtiyaç olsada bu çok azdır.Konvensiyonel havuzlara,poolara göre çok ama çok azdır ve pahalı değildir.

İlkbahar: Senede bir kere genel bir temizlik .Bunun için en uygun zaman hava şartlarına bağlı olarak Mart başı gibi veya ortası olabilir.Yapılacak iş tüm kış boyunca biriken yaprakları,bitki parçalarını ve çeşitli pisliği sudan alıp atmaktır.Yüzme bölümünün zemininde biriken tortu makina ile süpürülmelidir.

Bu mevsimde yapmak istedigimiz cesitli değişiklikler içinde en uygun zamandır.Ekmek istediğimiz çesitli yeni bitkileri ekmenin tam zamanıdır.Bu mevsim aynı zamanda suyun yeşil olduğu yosunların çiçek açtığı mevsimdir, gerçi uzun sürmesede bu değişimleri yaşayabilirsiniz.Buna karşı yapacağınız tek şey ise pompayı çalıştırmaktır.Suda oksijen yoğunluğunun artması ile bu probleminiz kendiliğinden hallolacaktır.

Yaz: Artık yüzme mevsimi gelmiştir.Sezonu açabilirsiniz.Şayet hava size hala soğuk geliyorsa,yüzmegöletindeki doğanin yarattığı harikaları izlemenizi tavsiye ederim.Bu mevsimde yapacağınız cok fazla işiniz yok.Yapmanız gereken en önemli iş kontrollerdir.Örnegin suyun PH değerlerini ölçün (pH-değerleri 7,0 ile 8,5 arasında ; Oksijenyoğunluğu 2 mg/l üzerinde , Su sıcaklığı 24 °C civarında )? Pompanın günde en az 8 saat calıştığını kontrol edin.Oksijen memeleri calışıyor mu bakın.Şayet çalışmıyorsa Su üstü emicilerininin vanalarını geçici olarak kapayın.Suyun sıcaklığı 25C ve onun üzerindemi bakın.Şayet suyunuz yeşillenmeye başladıysa tüm sistemi geceleri de çalıştırın.Kısa zamanda kendiliğinden yok olacaktır.Arasıra bitki köklerinin yanında iplik yosunları oluşabilir,şayet sizi rahatsız etmiyorsa bırakın, rahatsız ediyorsa alıp atın.Bunlar Japonya‘da çok tutulan besin kaynaklarıdır,yenilir.

Sonbahar: Yapraklarin dökülmeye başlaması ile beraber skimmeri devre dışı bırakabilirsiniz.Pompamızın artık günde yalnızca 4 saat calışması yeterlidir.İlk donlardan önce -şayet bulunduğunuz yerde donma tehlikesi varsa- tüm pompa devre dışı bırakılıp yerinden sökülmelidir.Şayet içerisinde su varsa boşaltılmalıdır,tüm musluklar kapatılmalı ve boşaltılmalıdır.Gerekiyorsa bitkilerin aralama ve budama işleri icin uygun olan zamandır.Genelde tüm su bitkilerini çok derinden kesip temizleyebilirsiniz,bu işlem bitkilerin bir dahaki seneye daha güclü olmalarını sağlayacaktır.

Kış: Yüzmegöletinizdeki tüm yaşam yavaş yavaş kış uykusuna dalmaya başlıyor.Genel yaşam ise en alt seviyeye düşüyor.İlk karların düşmesi ile sudaki yaşam hemen hemen duruyor.Şansınız varsa suyun yüzeyinin donması ile bedavaya buz pateni yapabileceğiniz bir pistiniz olacaktır.Dikkat edin buz kalınlığı yeterli kalınlıkta olmalı..

Eski Bir Havuzu **** Pool ü BİOPARK doğal yüzmegöletine Dönüştürebilir miyiz?
Birçok kişi artık bahçesindeki havuzdan ya zevk almıyor ya da artık hiç doldurmuyor.Son zamanlarda yükselen fiyatlar buna olanak vermiyor,işletme maliyetleri oldukça yüksek.Bundan dolayıda özellikle son zamanlarda mevcut havuzlar bizim sistemimize dönüştürülmek isteniyor.
Bu gibi konularda bizim cözümümüz şöyle: Mevcut olan havuzu bizim sistemimiz ile yüzülen alan bölümüne dönüştürüyoruz.Herhangi bir yerinde Biopark -Arıtma modülü sayesinde yeni arıtma bölümü yapıyoruz.Bu genelde mevcut havuz duvarlarından birisinin yüksekliğinin düşürülmesi ile yapılıyor.Böylece arada irtibat sağlanıyor.Fakat istenirse ve yerimiz varsa arıtma bölümünü başka bir yerde de gerçeklestirebiliriz.Tüm yeni ve eski havuz bizim membranımız ile kaplanıp su kaçağı engelenecektir.Böylece kimyasız yeni bir yüzme göletiniz oluşacak.

BİOPARK-Yüzme Göletinin Maliyeti Nedir ?
Genel olarak herkes cok pahalı birşey olduğunu zannetmektedir.Aslında geliştirdiğimiz inşaat sistemleri sayesinde maliyetlerimiz oldukça altlara çekilmiş vaziyettedir.Bizim sistemlerimiz maliyet olarak iyi yapilan normal kimyasallı bir yüzme havuzunun maliyetinin cok altındadır.İşletme maliyetleri minimum noktalardadır.Bakım için özel bir kişiye ihtiyaç yoktur.

http://www.biopark.com.tr/tr/sss.asp

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön