View Single Post
Eski 30-06-2011, 17:07   #1
MSaygin
Ağaç Dostu.
 
MSaygin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 1,794
Yeni paravanın bitki düzenlenmesi

Merhaba,

Bu yaz başında uzun yıllardır istediğimiz bir değişiklik yapıp eski çinko çatımızı söküp, yeni ahşap bir çatı yaptık terasa. Eski çatı sökülünce onun metal profillerini terasa uzun iki çiçeklik yapmak için kullandık. Metal profilden iskeletin dışını da ahşapla kapladık. Hurdacıdan aldığım 18 adet 35 litrelik plastik bidonun tepesini kestim, yıkadım ve çiçekliğin içine yerleştirdim.

Çiçekliğin üstünde ahşap bir paravan var, fotoğraflarda eksik; orta dikey ve yatay parçaların birleştiği yerlere 40 *40 ahşap panolar hazırlıyorum.
Name:  ciceklik1.jpg
Views: 9859
Size:  59.5 KB
Name:  ciceklik2.jpg
Views: 6133
Size:  54.0 KB
Name:  ciceklik3.jpg
Views: 5926
Size:  58.8 KB

Bu çiçekliğin düzenlemesini planlıyorum şu an ama sizlerin de fikirlerini, önerilerini duymak istiyorum. Terasın kuzey tarafının Mine Hanım ve sukranayalp'ın önerileri ile nasıl güzelleştiğini unutmuyorum

Öncelikle, çiçeklik 3 direk arasında ve her direk arası 280cm., yani 2 bölümden oluşan, aşağı yukarı 5.5 metre bir uzunluğu var.

Cephemiz batı ama yanında yüksek bir apartman var, bu durumda aşağı yukarı 13:00-17:00 arası güneş görüyor, komşu apartman çok yakın sayılmaz, o yüzden gün boyu aydınlık.
Ne yazık ki bir koridor oluşuyor, bol rüzgar alan bir yer. İki üç gün sert rüzgar esse bitkiler bayağı yıpranıyor. Rüzgar paravana cepheden değil yandan çarpıyor, bu bilgileri de vermiş olayım.

Seçeceğimiz bitkiler çok yıllık olacak, yıllık bitkiler kullanmayacağız.

Her iki uçtan birer büyük gelin duvağı paravanın üst kısmını sarmak üzere yerleştirildi. Bunları her bölümün ortasından birer gelin duvağı destekleyecek, yani toplam 4 gelin duvağı paravanın üst kısmından sorumlu. Rüzgar bunların çiçeklerini zorlayacak ama vazgeçemiyoruz.

Kesin kullanılacak bir diğer bitki mercan, hem kırmızı hem beyaz mercanlar uzayıp çiçekliğin ahşap yüzünün üstüne düştükçe çok güzel olacak.

Karar veremediğim bir konu bu mercanlar boydan boya 5.5 metre uzasa mı, yoksa 1-1.5 metre kadar uçlarda mı toplansa?

Mercanların kapatmadığı alanları Osmanlı çimi ile dolduracağım zamanla.

Mercanlarla birlikte bu 5.5 metre boyda kullanılabilecek başka ilk seviye bitkisi önerebilirseniz çok sevinirim.

En üst seviyede gelinduvakları var zaten.

Şimdi, bu yıl evimizin en popüler bitkisi halen tekomalar, sarı, turuncu, kırmızı hepsi birbirinden güzel. Sarmaşık gibi boyuna gitmek yerine, çok fazla kökten sürgün veriyor ve paravan kapatmak için çok çok güzel bir bitki. Ne yazık ki rüzgar çok zorluyor ve gelin duvakları ile karışınca nasıl olacak emin olamıyorum. Yine de bu 5.5 metrenin ortasındaki direği merkez alarak 2 metre genişliğinde bir alanı tekoma yapmak istiyorum.Orta seviyeyi bunlar dolduracak.

Orta seviyede baston formunda japon gülleri koyabilirim renk renk. Bir yandan çiçeklik uzun, bitkiler birbirine girmez diye düşünüyorum, bir yandan da gelin duvağı, tekoma, mercan, japon gülü vs. çok birbirine girer de pazar yeri gibi olup estetiği kaybeder miyiz diye çekiniyorum.
Name:  eskizparavan.jpg
Views: 4899
Size:  32.9 KB

Bahsettiğim 40*40 panolar eskitilmiş ahşap üzerinde siyah metal halkalar, kapı tokmağı, vida gibi minik parçalar var. Minik yapraklı bir sarmaşık bunların üzerine dolanırsa o da çok güzel olur, mesela yasemin ama bu sarmaşıkları da gelin duvağıyla karıştırmamak gerek sanıyorum.

Ben kabaca çizdim aklımdakini, bunu başlangıç alarak önerilerinizi bekliyorum, çok yardımınız olacak

Selamlar,


Düzenleyen MSaygin : 30-06-2011 saat 19:07 Neden: imla
MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön