View Single Post
Eski 24-06-2011, 18:12   #7
soberman
Ağaçsever
 
soberman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-02-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 49
Ekşi maya hamurun yapısı

Benim anlatmaya çalıştığımı siz bizzat yaşadınınız.

Bu hamurda maya olarak sanayi tipi maya kullanmış olsaydınız maya otomatik olarak aktif olacak ve hamurunuz da kabarmış olarak fırınlanacak ve sonuçta ortaya güzel bir ekmek çıkacak idi.

Siz bu haliyle adeta mayasız ekmek yemişsiniz.

Ekşi mayanın hamuru daha akışkan ve nazik oluyor. Mayanızın aktivasyonunu kaybetmeden mutlaka kabarmayı sağlamanız gerekiyor.

EYM'de bu işi yapacaksanız olası yöntem şöyle olabilir;

Tuz hariç malzemenin 3-4 dk yoğrulması.

20-25 dk bekletin

tuz dahil 10 dk yoğurun.

Kıvamı cıvıkça olmalı.

5-6 saat bekleterek mayanızın garanti gelmesini ve hamurun 2-3 kat hacim kazanmasını sağlayın.

zarf usulü katlayarak 10 dk dinlendirin.

topan yapıp hafifçe yağlanmış EYM kazanına pürüzsüz yüzeyi üste gelecek şekilde (bıçak dışarıya alınmış) yerleştirin.

Üstünü bone ile sarın.

Mutlaka 2-3 katına çıkana kadar bekleyin.

Fırınlayın.


Ancak; ekşi maya ekmeğin en güzel haliyle buhar destekli ekmek taşında yüksek ısılarda olacağını da unutmayın...

soberman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön