View Single Post
Eski 23-06-2011, 20:41   #4
s.toprak
Ağaç Dostu
 
s.toprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
Talking

Sonucu ben de merak ediyorum.
Şu anda hamurum neredeyse hazır, ancak yogrulmadan yapılan ekmek olacak ya,
bu nedenle sureyi uzatıyorum. Bunu nasıl yapıyorum, sabahtan bu yana hamuru
maya kıvamında tuttum, un eklerken su da ekledim.Mayalandıkça paşa görünümünü korudu .Biraz önce, sabahtan bu yana iki kez un ve su eklediğim hamur kucukten biraz iri cam kabını doldurmuş yani bir misli büyümüştü. Bu kez orta buyuklukte borcama aldım, bir cup beyaz un ekledim spatula ile carparak karıştırdım. Tuzu unutmustum tuz da ekledim. Yine cam kapakla kapattım mutfak masasında bekliyor. Uykum gelince bir daha bakacağım. Kefiri belki o zaman değil de sabah ekleyeceğim. Makinemde fırınlama 12. programmış. Makinede pişirmeyi düşündüğüme göre su desteği pek mümkün olmayacak.

Yoksa fırında mı pişirsem? O da olabilir. herkes pek cok seyi biliyor olabilir ama ben butunuyle doğaçlama yapıyorum bunları. Çocukluğumda evde nohut mayası ekmeği yapılışını gördüm sonra uygulamasını da yaptım. O kadar. Ekşi mayaya gelince onu televizyonda, bir kaç yıl önce Ege (Ege demek bizim oralar demek, çünkü Tire'liyim.) Köylerinde ekmek yapan kadınlardan işittim, araştırdım ve denemeye karar verdim.

Nisan yagmurunun ilk damlası sözünü duydum, yagmur suyu topladım, sonra Mart, Nisan Mayıs aylarında butun sularla yapılabilecegini isittim, Icme suyu ile denedim, evet oluyordu. Mayıs ayında daha hamuru yaparken elastikiyeti hissedilen ayni gün, bir iki saatte mayalanmaya bile rast geldim. Su anda elimdeki hamur mayısta yaptıgım hamur; kucuk bir cam kapta buz dolabının alt gözünde bekliyor, arasıra un ekliyorum katıca olunca uyudu, bozulmadı. Kullanacagım zaman biraz yumuşatınca cok guzel mayalandı. Bu hamurdan birazcık tereyag ve zeytinyagi ekleyip, elle açarak kıymalı iç ve kaşarla yaptığım ev pidesi cok sevildi. Bir iki aydır, ekmegi ekşi maya ile yapmayı bırakmıştım,

çünkü nohut mayası ekmeğinin tadını ve kokusunu daha çok seviyorum. Ancak nohut mayasını starter kullanmadan tutturmak zor, bir de yoğurma ve fırında pişirmek yorucu gelince ekmek makinesi aldım.

Bu gune kadar da makinede hep instant maya kullandım. Su andaki eksi mayamda hic starter, instant maya yok .Ekşi mayam sadece biraz un ve su eklemekle kendi kendine bir misli büyüyor Bakalım sonucu yarın göreceğiz. İnstant maya ile EYM de ekmek yapmak son derece kolayken bu kadar uğraşmaya değip değmeyeceğiini de yarın görebilmeyi umuyorum.

Size tesekkur ediyorum, her an sitenize bakıyorum aldığım çıktılar da elimde.
Yarın bir de gluten testi yapmalıyım. Hayırlısı bakalım, sonucta bir ekmek olacak mı ben de bilmiyorum.


Düzenleyen s.toprak : 23-06-2011 saat 20:48 Neden: Düzeltme
s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön