View Single Post
Eski 07-03-2007, 23:04   #31
Selahattin Yılmaz
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
1-Tohum konusunda ziraat diyebileceğiniz sabit bir yer yoktur. Tarım il ve İlçe Müdürlükleri tohum satmazlar ama belki ziraat odalarını kastediyorsunuzdur onlar evet satabilirler. Paket olarak tohum aldığınız sürece korkmayın kullanın. Çok özel olmadığı sürece sebzelerde açık tohum kullanmayın, paketli tohumlara güvenebilrisiniz ancak yine de üzerini iyi okuyun irtibat telefonları tüketici şartları açısıdnan açıklamalar olan firmaları tercih edin. Bu manada genelde Prattiker de Anadolu, Genç, Beta, May, Sygenta, Toba, Yaprak, İstanbul, Bursa, Agromar, Asgen tohumculuk gibi tohum firmaları işini iyi yapan firmalardır. Praktiker gibi marketler bir anlamda tohum bayileridir tohumlarına güvenebilirsiniz. Ancak tohum paketlerinin üzerindeki üretim ve son kullanma tarihlerine bakın tarihi geçmiş tohumları almayın.

2-Tohum satan zirai ilaç bayilerini veya çiçekçileri dolaşın istediğiniz tarzda tohumu bulmak ancak aramaktan geçer, bulduğunuzda da orayı kaybetmeyin. Tohumu aldığınızda burayada bildirin filanca yerden aldığım tohumlar istediğim gibi çıktı diye forumdaşlara referans olsun. Genelde bu tarz fantastik tohumlar eski esnafların bulunduğu çarşılarda olur bu da size bir kolaylık olsun (BUrsa için Tuz pazarı, belediye çiçekçiler çarşısı)

3-Sebze fidesi ekeceğiniz ortamda mutlaka toprağı tavsiye ederim ancak temiz toprak olmalı. Eğer farklı bir ortam kullanacaksanız özellikle fide torfu arayınız. Aşırı sulamayın ve gübrelemenizde gerekmez fide döneminde fide torfundaki besin maddeleri fide gelişimine yeterlidir.

4-Çok küçük fide yetiştirme kaplarına yetiştiricilik çok özeldir, kendi imkanlarınızla yetiştirecekseniz bu tarz viyoller en az 45 lik olmalı, aksi taktirde fidelerinizi yetiştirmede sıkıntı yaşarsınız.

5-Pulverize sulamak demek suyu olabildiğince toz zerreler halinde toprağa püskürtmek demektir.

6-Tohumları ekince direkt balkona koyabilirsiniz ama izole veya yalıtmazsanız etmezseniz ya çimlneme geç olacaktır **** çimlenirse soğuktan etkileceklerdir.

7-40 cm lik saksı küçük olmakla birlikte imkanınız yoksa en fazla bir adet domates fidesi, 3-4 biber fidesi yetiştirebilirsiniz.

8-Sebzeler verimli bitkilerdir eğer onlara yeetrli beselnme ortamı sağlarsanız yaz boyu meyve yiyebilirsiniz. 40 cm lik saksıdan biraz zor domates hasat edersiniz ama alsanız bile meyveleri küçük ve geç olgunlaşan bir durumla karşılaşacaksınız. Ancak yine de bu saksının toprağına saksı başına bir çorba kaşığı karıştırmak suretiyle 15-15-15 gübre katarsanız belki hazır satılan çiçek cışturan sıvı besinlerden üzerinde yazan tavsiye dozlarda kullanırsanız iyi bir bitki beslemeyle meyve alanız mümkün ama bahçe ortamındaki verimi beklemeyiniz. Eğer sebze fidelerini 10 ºC lik sıcaklıklar arasında yetiştirebilirseniz ışığı, toprak şartlarını da ayarlayabilirseniz sebzeleri mevsimi dışında yetiştirebilirsiniz.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön