View Single Post
Eski 16-06-2011, 21:13   #597
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi emineakman79 Mesajı Göster
....
Size köklendirme hormonu ile ilgili sorulan bir soruda köklendirme hormonunu ben hazırlıyorum demişsiniz, bir sitede bununla ilgili şöyle bir yazı buldum: "100-150 gr talk pudrası, 10 adet cocuk aspırını, 8 adet dogum kontrol hapı.Aspırın ve dkontrol hapları iyice ezilip toz haline getirilip talkla karıstırılır.celiklemede celik,yanlzca ekılecek yuzeyi hafifce hormona daldırıldıktan sonra topraga gomulur.
-cıcek,yaprak costurma da ise 1 lt suya 1/4 cay kasıgı hormon ilave edilerek sulama yapılır.(en azla haftada 2 kez). Sizin kullandığınız yöntem bu mu? Sizin yönteminiz bizim de uygulayabileceğimiz bir yöntemimdir?
Bu arada ben yüz bulunca astarını da isteyen gillerdenimdir.
İkinci ve son sorum da şu: Yukarda sayın Ttuzunalp'in göknarı ile ilgili yaşadığı sorunu farklı ağaçlarda ben de yaşıyorum.
Önce bahçemdeki bir kamelyamın yaprakları sararıp dökülmeye ve çiçeklerini üzerinde tutamamaya başladı aynı zamanda bir limoni servim de sararınca sitede yaptığım araştırma sonucu demir eksikliği olabileceğini düşündüm, burdaki Tarım Kooperatifi'ne bitkilerimin resimlerini çekip, makinayı da yanımda götürdüm, sağolsunlar onlar da ben ne dediysem onu tekrarladılar yani soru sorsam da cevabı yine ben verdim. Bitkilerime demir takviyesini yaptım, kamelya düzeldi ama limoni servi düzelmediği gibi yanındaki limoni serviye ve bir leylandiye de yoğun biçimde sararma ve kuruma sıçradı, aynı hizadaki 7leylandi de içten yavaş yavaş sararmaya başlayıca ağaçlarımı adığım fidanlık sahibini aradım, ağacın kökünü topraktan çıkarıp kökün nasıl göründüğünü söylememi istedi. Köklerin bir kısmı siyahlaşmış, bir kısmı açık kahverengi bi kısmı da daha beyazdı, bunun üzerine bana Cupravit adlı ilacı, ilacın üzerindeki talimatlara göre tüm bahçeye uygulamamı söyledi. İlacı 2 hafta önce yapraktan tüm bahçeye verdim çimler de dahil olmak üzere çünkü sararan ağaçların olduğu bölgedeki çimlerde de az da olsa sararma ve ölüm vardı. Şu an sararma ve ölümler, diğer ağaçlara sıçramalar bitti, aynı ilacı tekrarlamalımıyım veya tekrarlarsam da köklerine vermem gerekirmi,? Benim de sorunum kök boğazı çürüklüğü mü? Kuruyan dallar kendini toplar mı, toplaması için ağacıma nasıl yardımcı olmalıyım?
Öncelikle köklendirme hormonu sorusuna yanıt vereyim, ben gerekince profesyonel hormon kullanıyorum. Solüsyon olarak hazırlıyorum. Otsu odunsu ve yarı odunsu çelikler için ayrı dozajda hazırlanıyor. Örneğin otsu bitkiler için 2000 ppm lik bir solüsyonu şöyle hazırlarsınız;

  • 2 gr. IBA saf halde alınır.
  • 500 cc %98 lik etil alkolde iyice eritilir
  • Üzerine 500 ml saf su eklenir
  • İyice karıştırılır koyu renkli bir şişede ağzı kapalı, buzdolabında saklanır.
  • Kullanılacak miktar kadar bir kaba alınır ve çeliğin dibi 1 cm hormona batırılıp birkaç saniye sonra çıkarılır.
Yarı odunsu çelikler için 4000 ppm lik solüsyon hazırlanır ve bu sefer 4 gr Iba konulur.

Toz hormon hazırlanacaksa su konmaz ve hazırlanan solüsyon talka emdirilip alkolü uçurulunca kullanılır.

Diğer konuya gelince;

Tarım kooperatifinde çalışan arkadaşlarımız muhtemelen süs bitkileri ile hiç karşılaşmamıştır, yine muhtemelen uzmanlık alanları da farklıdır.

Kamelyanızın sorununun çözülmesine sevindim.

Demir eksikliği genç yapraklarda başlar ve damarlar arası sararma ile kendini gösterir. Damarlar yeşildir. Sararma yaşlı yapraklardaysa bu azot eksikliğini gösterir. Fizyolojik hastalıklar, bitki besin eksiklikleri başlıklarında detaylı bitki bulursunuz.

İbrelilerinizde ise kök çürüklüğü olduğu görülüyor. Maalesef son senelerde özellikle limon serviler bu hastalıkltan çok etkileniyor. Ölü ağaçları sökün, yeniden yeşermezler. Kuruyan dallar kendisini nadiren toplar.

Cupravit bakırlı bir ilaçtır. İbrelilerde bu hastalıkta etkili olduğu görüldü. Çimlerdeki sararmalar farklı nedenlerle de olabilir. Sebep sadece hastalık olmaz, beazen zararlılar da çimde sararma yapar. Dikkatle gözleyin. Ağaçlarınıza 15 gün ara ile iki ilaçlı uygulama yapın.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Başa Dön