View Single Post
Eski 15-06-2011, 09:50   #1
soberman
Ağaçsever
 
soberman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-02-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 49
Ekmek Makinesinde Ekmek YapAMAmak

Arkadaşlar,

bu güne kadar EYM ile ilgili tüm başlıklar hep "ekmek yapmak" üzerine açıldı ve sürdürüldü.

Bu başlıkta müsaade ederseniz; ne yapılırsa EYM'de iyi ekmek elde edilemez konusunda bir kaç madde sıralamak istiyorum. Bu maddelere uyarsanız EYM'de garantili olarak iyi ekmek yapamazsınız.

İyi ekmekten de amacımız; hacimli, dolgun, mümkünse tepe kümbetli ve maya sönüm yırtıklı, dokusu da iri karıncabaşı delikli ve ipek gibi olan ekmeklerdir.

EYM'de iyi ekmek YAPAMAMAK için:

1. Hamurunu CIVIK yapın. Öyle ki, bıçak hamuru toparlayamasın, ortada bir birikinti oluşsun.

2. Hamurunu KURU bırakın. Bıçak, kendi kendine dönsün ve malzemeler de kuru bir şekilde sağda solda parçalanmış dursun.

3. BAYAT malzeme kullanın. Tarihi geçmiş maya, ekşimiş un özellikle tavsiye edilir.

4. Hiç tuz atmayın ya da inadına fazla atın. Tuz atmadığınız durumda bir de hamurunu da cıvık yaparsanız ya da mayasını fazla koyarsanız ayrıca kazan yuvasını temizlemek gibi bir saadete de erişebilirsiniz.

5. Cup ya da bardak ölçüsünü kafanıza göre alın. Bazı EYM'lerden çıkan 2 katı hacimdeki kapları 1 CUP olarak kabul edin ve kazanı ağzına kadar tıka basa malzeme doldurun.

6. Yanlış tarif uygulayın. Özellikle EYM'nizin kitapçığını iyice okumadan ve temel kavramları öğrenmeden, kitapçıktaki tarifler ile temel kavramları bağdaştırmadan önünüze gelen ilk tariften başlayın.

7. Kesinlikle Kıvam kontrolü yapmayın. Malzemeleri doldurun, kapağını kapatın, sürprizler için kendinizi hazırlayın.

8. Mayanızı olması gerekenden az veya çok kullanın.

9. EYM'nizin bulunduğu ortam sıcaklığını asla dikkate almayın.

10. Malzemelerinizi çok sıcak ve çok soğuk kullanın.

11. EYM'nizi ilk defa kullanıyorsanız ilk yapılması gerekenleri ya da boşta fırınlama işlemlerini mutlaka atlayın. Bu sayede uzun süre plastik kokulu ekmekler yeme şansını kaçırmayın.

12. Daha ziyade çok hızlı ekmek programlarını tercih edin.

13. Lifi bol ekmekler için karışım hazırlamadan sadece tam buğday unu, çavdar unu ve yulaf ununu kullanarak ekmekler yapmaya çalışın.

14. Sonradan ilave edeceğiniz malzemeleri nemlendirmeyin veya ıslatmışsanız da rutubetini almayın. Bu sayede kıvamında olan hamurunuzun kıvamını bozmaya çalışın.

15. Pişen ekmeğinizi uzun süreli olarak kazanda bırakın. Kazandan alsanız da doğrudan zemin üzerine bırakın ya da hava almayacak şekilde iyice sarın.

soberman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön