View Single Post
Eski 10-06-2011, 11:15   #14
olubitkabuu
Ağaçsever
 
olubitkabuu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-11-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 39
Erwinia

Klavyemde Turkce karakter olmadigi icin simdiden ozur dilerim.

Phalaenopsisler ile ilgilenirken karsilastigim sorunlari ve nasil cozdugumu zaman buldukca foruma yazmak istedim.

Deginmek istedigim ilk sey bakteriyel bir hastalik olan Erwinia. En bastan soylemeliyim bu hastaligin geri donusu yok.
Erwinia saglikli ama zayif hucre ceperlerine sahip orkidelerde gorulebilir. Iyi bir gelisimin ardindan mekanik ya da iklimsel etkiler hucre basincini fazlaca artirarak erwinia ya saldiracak iyi bir firsat sunar. Karanlik ve hareket etmeyen mikroiklimlerde ortaya cikabilir. Hava hareketi derken bitkinizi ruzgara koyun demiyorum tabi ki. Sadece bitkinizin uzerine hava gecirmeyen ortuler ormeyin ki isinan hava yukselerek uzaklassin.
Bitkiniz Erwinia ya yakalanmissa buyuk ihtimalle cok uzun sure asiri islak kalmis demektir.

Erwinia resimde de goruldugu gibi yaprakta ici su dolu bir baloncuk gibi gorunur. Patlattiginiz zaman akar ve etrafa erwinia yayar. O yuzden patlatmayin. Kendine has kotu bir kokusu vardir.
Resimdeki orkideler once gunes yanigi oldu ardindan da gunesten korumak amaciyla uzeri kapatilarak erwinia ya uygun ortam yaratildi. Gunes yanigi olan zayiflamis hucrelerde de erwinia ortaya cikti.

Yapmaniz gereken ilk sey erwinia gorulen bitkileri diger bitkilerinizin yanindan uzaklastirmak ve henuz erwinia olmamis yakin bitkileri dusuk dozajli etken maddesi hidrojen peroksit olan bir kimyasal uygulamak. Hidrojen peroksit bir ilac degildir, tedavi etmez. Dezenfekte etmekte kullanilan bir kimyasaldir ve farkli yogunluklarda satilmaktadir. Bu nedenle dozajlari urunun yuzdesine gore degisir. Ornegin %20 lik hidrojen peroksit iceren bir kimyasal 100ml/100litre karisim yaparak verilir.

Erwinia yapragin dibine kadar gitmisse buyuk bir ihtimalle koklere de ulasmistir ve oradan butun bitkiye yayilacaktir. O yuzden bu bitkiyi imha etmeniz gerekebilir. (cope atmayin, yakin)
Fakat henuz yapragin ucunda ise kurtulma ihtimali hala var. hastalanmis yapragi sterilize edilmis nester vb. bir aletle kesin ve ayni hidrojen peroksit karisimini bu bitkiye de sprey yontemi ile verin.

Streptomycin de kullanilabilir, bana eczanelerde bu etken maddesini kullanan ilac oldugunu soylemislerdi ama ben bulamadim.


Erwina gorduyseniz ciddi bir probleminiz var demektir. O yuzden simdiden gecmis olsun!

Eklenen Resimler
  
olubitkabuu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön