View Single Post
Eski 06-06-2011, 10:32   #3
trapezus
Ağaçsever
 
trapezus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-05-2010
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 79
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi trapezus Mesajı Göster
Arkadaşlar Araucaria (Salon Çamı) yetiştirmek istiyorum. Tohumdan üretimi hakkında bilgisi olan arkadaşlar paylaşırsa sevinirim.
İlk mesajımı yazalı bayağı olmuştu fakat cevap veren bir arkadaş çıkmayınca kendim denemeye karar verdim. Faydalanabilecek arkadaşlar olabileceğinden paylaşmakta yarar gördüm.

İlk olarak belki merak eden arkadaşlar olur diye ekmiş olduğum Araucaria excelsa - Salon Çamı resmini göstereyim.



Uploaded with ImageShack.us

İnternetten edindiğim salon çamı tohumlarını elde eder etmez buzdolabında muhafaza ettim.

*Tohumları ilk olarak "fungusit" adlı mantar ilaçlı suda 1 gün beklettim (etken madde:thiram), siz yine etken maddesi: thiram olan başka bir mantar ilacında da deneyebilirsiniz. Ölçek: 1 su bardağına 1 çay kaşığı.

*Zeki Yağlı Bey'in tavsiyesiyle yapmış olduğum torf ve saksı strilezasyonunu anlatayım: Torf'u tavuk pişirmek için kullanılan fırın poşetlerine doldurdum ağzını hava almayacak şekilde kapattım(bunun sebebi torfun nemini kaybetmemesi) ve patlamaması için bir kaç delik açtım ve 80 derecede yaklaşık 10 dakika beklettim. Bu işlemin yapılmasının sebebi torfun içinde bulunabilecek yabani ot tohumlarının ve böcek yumurtalarının ölmesi.
Tohumları ekmek için pet bardak kullandım, işlemi yapmadan önce bardakları çamaşır suyu ve deterjan kattığım suyla yıkayıp iyice duruladım (Önceden tohum ekmek için kullanılmış pet bardak kullandığım için mantar v.b hastalıklardan strilize etmek için)

*Soğumasını beklediğim torfa 1/3 oranında vermikülit kattım ve iyice karıştırıp pet bardaklara koydum. Torfu bir ahşap yardımıyla hafifçe bastırıp düzleştirdim. Tohumu yatay şekilde torfun üzerine koydum ve 1 cm kalınlığında torfla örttüm üzerine ise 2-3 mm kalınlığında vermikülit serdim (vermikülit nemi içerisinde barındırır ve tohumun çimlenmesi için torfa gerekli nemi verir). tohumun üzerine örttüğünüz karışımların yüksekliği 12-13 mm'yi geçmesin!

*Ekme işlemini tamamladıktan sonra bardakları balık kasasına dizdim ve üzerlerine mutfaklarda kullanmış olduğumuz streçlerden hava almayacak şekilde örttüm ve balık kasasının ağzını yine hava almayacak şekilde bıçakla kesip düzenledim ve cam oturttum böylece sıcaklığı hem streç hemde camla kasanın içine hapsetmiş oldum, balık kasası strafordan yapıldığı için strafor sıcaklığı dışarı bırakmıyor böylece nemide sıcaklığı da içerde kullanmış oluyorsunuz.


Uploaded with ImageShack.us

ve ilk sonuç şu en erken 14 günde çimlenen araucaria - salon çamı tohumlarından 3 tanesi daha 8. gününde topraktan kafalarını çıkardı gelişmeleri ilerleyen süreçte resimli olarak paylaşacağım

trapezus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön