View Single Post
Eski 02-06-2011, 14:42   #28
alihallac
Yeni Üye
 
alihallac's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-06-2009
Şehir: Mersin
Mesajlar: 17
Burada konuyu okuduktan sonra ben de Gransan'ı aradım.Şirket sahibi sağolsun ilgilendi ve numune gönderdi.Numuneyi hafta sonu deneyeceğim.Ancak Bozon'lu hemşehrimin soruları dışında bazı önemli sorunlar var.O da toprağın eyim meselesi ve maliyet.Bunu Gransan'a sordum.Bu malzemenin uygulaması daha çok yeni.O da emin değil anladığım kadarıyla.Eğimli yerler için malzeme dokusunun daha sıkı imal edilebileceğini ve bunun eyim basıncı sorununu çözebileceğini ifade etti.
Bİr de maliyet konusu var tabii.Gransan her m2 için 3,5 m.boru hesap edilmesi gerektiğini tahmin ettiğini belirtti.Bu da bahçenin paralel dilimlere bölünerek yukarıda villa bahçesindeki gibi uygulanacağı varsayımına dayanıyor.300-500 m. villa bahçesi ile ticari bir bahçenin bir tutulması sözkonusu alamaz ama 15 da. bahçe için 52.500 m.boru maliyeti neredeyse bahçenin değerine eşit çıkıyor.Terleyen boru fiyatının 0.65 TL.olduğunu söylemişti.
Terbo diye bir ithalatçı firmanın web sitesinde uygulama şemaları var.Uygulama şemalarına bakacak olursanız,yukarıda Gransan'ın verdiği resimlerden çok farklı.Ağaçların taç izdüşünden geçen düz hatlar veya dairesel hatlar veya helezonik hatlar şeklinde..
Eğer gerçekten her ağaç sıra ve arası döşenecek olursa bile maliyeti damlama sisteminin 3-4 katı kadar tutmakta.
Sulama sistemleri konusunda çalışan firmaların ve teknik meslek sahibi arkadaşların imalatçı-ithalatçı firmalarla bir çalışma yapıp iletmeleri yerinde olacaktır.Terleyen borunun su tasarrufu sağladığı kesin.Ama maliyet sorunu önemli.Maliyet benim hesap ettiğim gibiyse kimse bu kadar para yatırmaz diye üdşnüyorum.Deneyimi olan arkadaşların paylaşmasını bekliyorum.

alihallac Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön