View Single Post
Eski 01-06-2011, 09:21   #1
menekşecibaba
Ağaç Dostu
 
menekşecibaba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-01-2011
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 816
Afrika menekşelerinde tohumla üretim

AFRİKA MENEKŞELERİNDE TOHUMLA ÜRETİM =



Name:  tohum1 (1).jpg
Views: 22365
Size:  15.8 KB
Tohum ile üretimi 4 safhada incelemek gerekir.


1. adım. ÇİMLENME İÇİN GEREKLİ KARIŞIM ve KAP IN HAZIRLANMASI

Şeffaf kapaklı şarküteri kapları üretimimiz için oldukça uygundur.Afrika menekşesi tohumları, ağzı sıkıca kapanan bir cam kutu veya saydam bir plastik kabın içine ekilebilir. Uygulamadan sonra sera etkisi için üstünü örtecek şeffaf kapağı veya şeffaf naylon torbamız hazır olsun.


(Hiç gübre içermeyen) eşit miktarda torf+perlit+vermikulit karışımımızı iyice dinlendirilmiş musluk suyu ile nemlendirin.3 cm kalınlık olması yeterlidir.Dokunduğumuzda hafif ıslaklığını hissedelim,çok sulu çamur gibi olmasın.Kaptaki nemli karışım düz bir şekilde tesviye edilmiş olsun.

2. adım. TOHUM U SERPMEK

Afrika menekşesi tohumları çok miniktir.. Dikkatlice kabından çıkarıp , bir parça beyaz kağıt üzerine dökün.Sonra yavaş yavaş
bunları eşit olarak yüzey üzerine serpin.

Name:  tohum.jpg
Views: 23555
Size:  13.9 KB


ASLA KARIŞIM MIX İLE TOHUMLARA KAPAK YAPMAYIN ÜZERLERİNİ ÖRTMEYİN,BASKI YAPMAYIN.
Çünkü afrika menekşelerinin çimlenebilmesi için kesinlikle ışık görmesi gerekir.

Tohumları serptikten sonra nemli ortamı muhafaza edebilmek için şeffaf kapağını veya naylonumuzu üzerine örtelim.

Bu koşullar altında çimlenme orta nemli bir ortamda kapak veya plastik örtü altında oluşturulur.Karışım mix imizin kurumasına izin vermeyin.

Name:  tohum3.jpg
Views: 20180
Size:  12.8 KB

Name:  tohum4.jpg
Views: 20334
Size:  12.8 KB
3. adım. IŞIĞIN ve SICAKLIĞIN AYARLANMASI.

İdeal çimlenme için uygun sıcaklık ve ışık değerleri şu şekilde olmalıdır.İdeal sıcaklık 70 ve - 85 ° F dir. Daha yüksek sıcaklıklarda düşük çimlenme ve verim alınır.

Çimlenme için ideal ışık mini seramızın 20-30 cm. üzerindeki bir flüoresan ile sağlanabilir. Günde 12-14 saat ışıkları açık tutun. Veya pencere pervazında soğuk olmayan bir ortamda gerekli ışık gördüğü sürece çimlenme için gerekli şartlar sağlanabilir. Doğrudan güneş ışığı nın güçlü olduğu ortamdan uzak durulmalıdır.

Tohumlar yaklaşık 14 -20 gün içinde çimlenme başlar. Yeni filizler küçüktür ve yavaş yavaş büyür. 3-4 Gün içinde diğerler ide çimlenir.
Ekimden sonra yaklaşık 30 gün içinde küçük fidanların yavaş yavaş oda koşullarına uyum sağlaması sağlanır.Nemin kaçmasına fırsat vermeyecek şekilde arada havalandırma yapılır.
Nem (¼ düşük konsantrasyonlu su içeren galon başına 1 çay kaşığı dengeli bir gübre kullanarak ) 12-12-12. oranında vererek fidelerin daha hızlı büyümesi sağlanabilir.



4. adım. TAŞIMAK

Küçücük fidanları küçük kaplara mümkün olduğu kadar zedelemeden cımbızla olabilir, nakletmek gerekir , viyoller olabilir,1 hafta üstleri kapalı olarak kaldıktan sonra 5 cm' lik saksılara alınır.
Torflu karışım (Turba yosun, vermikulit karışımı ve perlit) içine nakledebilirsiniz. Gerekli besleme ve suyunu vererek çiçekli bir sürü menekşeye kavuşursunuz.

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen menekşecibaba : 20-05-2013 saat 18:28 Neden: resimler güncellendi
menekşecibaba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön