View Single Post
Eski 05-03-2007, 15:42   #1
antienflamatuar
Ağaçsever
 
antienflamatuar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-02-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 55
Aeonium arboreum "Schwarzkopf"

“Aeonium Arboreum”


Name:  Echeveria-rosea.jpg
Views: 14125
Size:  33.8 KB
Bilinen Adı: Aeonium ; Swartzkopf
Dayanıklılığı: Hassas bir bitkidir.
Işık: Bol ve doğrudan güneş ister
Toprak: Geçirgen, kabarık hafif toprakları sever
Su: Seyrek sulama
Yükseklik: 60 cm
Yayılma Alanı: 60 cm
Üretim İçin Dal Alma Zamanı: Nisan – Haziran
Yetiştirme Seviyesi : Tecrübeli

Aeonium, rozet şeklinde yaprak dizilimine sahip, dallanabilen çalı görünümlü bir sukulenttir. Siyah-mor renk yapraklara sahip bu bitkinin ana vatanı , sıcaklığın asla sıfır derecenin altına düşmediği, Kuzey Afrika ve Kanarya adalarıdır. O nedenle ülkemizde bu bitkinin kışın mutlaka koruma altına alınması gerekir.

Aeoniumlar sıcak bölgelerde, yaz bahçelerinde fidelenmesi kolay bitkilerdir. Diğer fidelenebilir bitkilerle birlikte uyum içinde yetişirler. Toprakta yetişen aeoniumlar saksıda yetişenlere göre çok daha iyi gelişirler. Bahçede yetiştirilen bitkinin yoğun yağmurlardan korunması gerekir. Aynı zamanda aeoniumlar tüm dünyada yaygın bir biçimde saksı bitkisi olarak da yetiştirilmektedir.

Bitki özellikle kış aylarında çok az sulanmalıdır, çünkü aeoniumlar kurak iklimlere adapte olmuş sukulentlerdir. Sukulentler kuraklık döneminde kullanmak için yapraklarında su depolarlar. Bahar ve yaz aylarında yapraklarının kurumasına müsade edilmeden, iki haftada bir sulama yeterli olacaktır.

Gelişmiş aeoniumlar, siyaha çalan mor renk yapraklarıyla kontrast, sarı yıldız şeklinde çiçek açarlar. Çiçekler konik dalların bitiminde oluşur. Çiçeklenme döneminden sonra bu dallar kuruyacaktır. Fakat yeni sürgünler bunların yerini alırlar.

Aeoniumlar geçirgen toprağa ihtiyaç duyarlar. Orjinde Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde gelen bu bitki özellikle kış aylarında büyüme gösterecektir. Sıcak yaz döneminde uyku halindedir. Bu durum sukulentler için alışılmamış bir durumdur. Yazın ve sonbahar başlarında Aeoniumların rengi iyice koyulaşır. Kışın ve ilk baharda ise büyüme dönemi olduğundan filizler yeşildir ve açık mora çalar.

Üretilmesi kolay bir bitkidir. Kesilen dallarından yetiştirilmesi çok kolaydır. Rozetleşmiş bir dal kesilir üç gün bekletildikten sonra doğrudan geçirgen güzel karıştırılmış toprağa dikilir.
http://www.agaclar.net/forum/attachm...4&d=1172605286

Tarafımdan derlenip tercüme edilen bilgilerin bitkiyi yetiştireceklere faydalı olmasını umuyorum.


Düzenleyen antienflamatuar : 11-03-2007 saat 23:51
antienflamatuar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön