View Single Post
Eski 26-05-2011, 10:06   #1
nicholai hel
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Taflanda Külleme

Merhabalar ağaç dostları.

Taflanlarımında külleme hastalığı baş gösterdi. Kısa sürede yayılım gösteriyor. Forumda arama yaptım fakat çok detaylı bilgi bulamadım. Bir başlıkta bu durum için Nuri Mürvet Bey'in yazısı şu şekilde;



"Taflanların yapraklanlarındaki beyaz lekeler büyük olasılıkla külleme hastalığıdır, bunun nedeni bitkinin yeteri kadar gün ışığı alamamasından kaynaklanıyor, taflan gün ışığını çok sever bu hastalık bahçenize yakın olduğundan rüzgarla hastalık sporları sizin bahçenizede geçme olasılığı yüksektir.

Komşunuzun bahçesindeki taflan boylanan alacalı japon taflan (Euonymus japonica) cinsidir, bu türler külleme hastalığına hassatır, dal ve gövde yapısınıda kontrol edin unlu bitte taflan cinslerine çok musallat olur.

Topas etkili ilacıdır, uygulamadan sonra iki üç gün bahçeye köpeği çıkarmayın daha sonra serbest bırabilirsiniz, hastalık sinsidir takip edelim, gerekirse ikinci dozu uygulamalısınız.
"

Toprağın nemli tutulmaması ve akşam geç saatlerde sulama yapılmaması ile ilgili bilgi almıştım taflanlarım için. Buna dikkat ettim, ağaçlarımı akşam sulayabiliyorum fakat mümkün olduğunca erken yapmaya gayret ettim, hava kararmadan birkaç saat önce yaptım. Ayrıca zaten iki sulama arasında tüm ağaçlarımın topraklarının biraz kurumasını bekliyorum. Fakat Nuri Bey'in güneş ışığı önerisini yeni öğrendim. Bu ağaçlar gün içinde çok kısıtlı süreler ışık alıyorlardı. Sonrasında durum bu...

Name:  taflan külleme.jpg
Views: 15105
Size:  30.9 KB

Name:  taflan külleme 1.jpg
Views: 15677
Size:  33.4 KB

Name:  taflan külleme 2.jpg
Views: 13571
Size:  27.3 KB


Merak ettiğim konular, acaba bol güneş almalarını sağlayarak hastalığı geçirebilir miyim? Yoksa ilaç uygulaması şart mıdır? Bulunması kolay olan hangi ilaçları tavsiye edersiniz?

Taflanların çok yakınında şimşir, gül, zeytin ve mazı ağaçlarım var. Hepsi taflanlardan daha çok ışık alıyorlar. Bunlar için risk var mıdır?

Herkese sağlıklı ağaçlar diliyorum...

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön