View Single Post
Eski 23-05-2011, 11:16   #3
cahitnt
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 29-08-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 15
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan Mesajı Göster
Sn. cahitnt,
PVC borularınız 100 lük mü? Akan su kültürü mü uyguluyorsunuz? Resimlerden pek anlaşılmıyor. Sisteminizi biraz anlatırnısınız? Bunun dışında herşey çok güzel görünüyor, bitkiler güzel gelişmiş. Kolay gelsin.

PVC borular 25cm çapında borular. 2 tane 6 metrelik boruyu dirseklerle 1 metrelik boruya birleştirip, U şeklinde bir düzenek kurdum, U'nun uçlarına birer tane yukarıya bakan dirsek ekledim. Yukarı bakan dirseklerden birinin içinde akvaryum pompası var ve buradan aldığı suyu ince siyah renkli bir musluk hortumuyla diğer dirseğe aktarıyorum, bu dirsekte su basınçla PVC borunun duvarına çarptırılarak, oksijenlenmesi sağlanıyor.

Ayrıca PVC borunun hacmi büyük boyu uzun olduğu için borunun iç kısmına solüsyonun içine oksijenlenmiş suyu ileri doğru hızlandırmak için ayrıca bir pompa koydum. sistemde yaklaşık 420Lt solüsyon var bu solüsyonun sirkülasyonu yaklaşık 70dak. da gerçekleşiyor. 100Lt'lik tanktan solüsyon şamandıra yardımıyla sisteme gerekince ekleniyor.

Ph'yı sülfürik asid ile dengeliyorum. Ph 6.20-6.30 arasında, EC ise 2.0 (şuan depodaki solüsyonun EC'sini 2.5 yaptım, sistemdeki solüsyonun ki de yavaşça artacak) olarak ayarladım. 33cm'de bir 6cm çapında delikler açtım ve bitkileri buralara diktim.

31 tane domates, 2 salatalık, 2 patlican, 3 biber, 1 acur ektim. İlk hafta her şey güzeldi fakat ikinci hafta özellikle domatesler kendilerini saldı, sonunda sorunun limon tozu olduğuna karar verip, tüm solüsyonu döküp tekrar hazırlayıp, Ph'yı sülfürik asidle dengelemeye başlayınca sorun çözüldü. Sorunun kaynağı limon tozundaki sitrat, sitrat solüsyonun içindeki kalsiyumla bileşik yapıp, solüsyonun beyazımsı bir renge bürünmesini ve kalsiyum açısından fakirleşmesine neden oluyor. Bu nedenle bence Ph'yı dengelemek için limon tozu kötü bir seçenek.

Benim anlatacaklarım şimdilik bu kadar. Yorumlarınızı ve sorularınızı bekliyorum. Teşekkürler.

cahitnt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön