View Single Post
Eski 19-05-2011, 05:39   #125
x-29
Ağaçsever
 
x-29's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-04-2009
Şehir: Canberra - Australia
Mesajlar: 42
Toprak Yapisi

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi KaraGölge Mesajı Göster
O zaman klinoptilolit kullanmak yeterli olacaktır.

Peki 40 m2 lik bir alana kaç kg klinoptilolit kullanmalıyım? Ya da fideleri dikerken sadece kök diplerine koyun gübresi ile karıştırıp koymam yeterli olur mu?
Merhaba,
klinoptilolit (clinoptiloite) aslinda bir zeolit turu adi. Zeolitler bircok alanda kullanilmaktadir (filtrasyon, hayvan yemi katkisi vb.). Turkiye dunyada sayili ureticilerden biri bu alanda. Zeolitler icerdikleri mineraller ile toprak yapisini iyilestirmede kullanilabilir (Ayrica cesitli kayalardan uretilen gubrelerde bu is icin kullanilabilir. Fakat bu gubrelerin Turkiye de olup olmadigini bilmiyorum.). Fakat toprakta gozle gorulur bir iyilesme saglamaniz icin cok buyuk miktarda bu tip malzemeleri kullanmaniz gerekebilir. (Buda oldukca pahali olabilir.)
Yazinizda koyun gubresinden bahsetmissiniz. Koyun gubresi (kompost isleminden gecmis halde) en iyi toprak katkilarindan biridir. Bitkileri veya agaclari dikerden kok hacminin 2-3 kati buyuklukteki bir cukuru gubre ile iyilestirdikten sonra dikin islemini yapabilirsiniz. Daha sonra koyun gubresini bitkilerin cevresine 5-50 cm kalinliginda govdeye degmeyecek sekilde toprak yuzeyine yayabilirsiniz. Bu katmanin uzerinin eger imkan var ise saman, cim kirpintilari ile 2 cm civarinda kaplayabilirisiniz. Belirli bir sure solucanlar sizin icin topragi gelistirmeye baslayacaklardir. Onemli olan toprak yuzeyindeki gubre azaldikta takviye ederek uzerini saman ile ortulu tutmaktir. Boylece topraktaki isi ve nem degisimi minimum seviyede kalacagi icin solucaklar ve diger toprak canlilari sizin icin calismaya devam edeceklerdir. Ben bu yontem ile bahcemdeki killi toragin yaklasik 30 cm lik ust kismini gelistirdim. Biraz zaman alan fakat uzun vadede size cok sey kazandirak bir uygulama oldugunu soyleyebilirim.

Kolay Gelsin

x-29 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön