View Single Post
Eski 17-05-2011, 21:30   #364
h.ışık
Ağaç Dostu
 
h.ışık's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-06-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 413
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi trapezus Mesajı Göster
Merhaba Zeki Bey, ben 2 yıldır ağaç tohumu çimlendiriyorum. Hatta geçen yıl tohumdan yetiştirdiğim kahve fidanlarım hızla büyüyor.

Sizin resimli anlattığınız tohum çimlendirme yöntemlerinizi soluksuz okudum fakat aklıma takılan bir kaç nokta var, bu hususlar hakkında beni aydınlatırsanız sevinirim.

1-Resimde saksıların ağızlarını streçliyorsunuz ve streçlenmiş bu saksıları cam kapaklı seranın içine koyuyorsunuz, peki tohum çimlenmek için oksijene ihtiyaç duymazmı? Tohum gerekli oksijeni nasıl sağlıyor?

2-Torfu 80 derecede fırınladığınızı söylüyorsunuz, bu fırınlama esnasında toprak, minerallerinden kayba uğramıyormu?

3-Tohum çimlendirmek için üstten sulama yönteminin yanlış olduğunu, saksıların suya oturtulması durumunda kendiliğinden nemleneceğini yazmışsınız, Tohum hemen hemen en üstte bulunuyor saksıların boyuna göre değişkenlik göstermekle beraber ortalama 7-10 cm bir yüksekliğe kadar yeterli nemlenme olabiliyormu? Saksıyı ortalama kaç cm suya oturtmalıyız? Her tohumu çimlendirirken aynı yöntem uygulanabilirmi?

4-Son olarak, elimde salon çamı (araucaria excelsa) tohumları var ve bunları çimlendirmeyi düşünüyorum, bu tür hakkında çimlendirme konusunda bilginiz varmı?

Şimdiden çok teşekkürler Zeki Bey,
Saygılarla,

Mustafa GÜMRÜKÇÜ
Mustafa bey, Merhaba, haddim olmayarak sizin sorularınızdan bildiklerime cevap vereyim istedim. bazılarını zatendaha önceden zeki bey cevaplamıştı.
1. Tohum çimlenmek için oksijene ihtiyaç duymuyor. Çimlendikten sonra yeşil aksam oluşturmak için bünyesindeki enerji ve oksijeni kullanarak gelişiyor.
2. Fırınlanan şey toprak değil torf. Torfun ise zaten içerisinde mineral yok ya da yok denecek kadar az. Torftan beklenen şey mireral sağlaması değil nemli bir ortam oluşturarak çimlenmeyi sağlamasıdır.
3. sorunuzdan yanlış anlaşılan bir durum olduğunu hissediyorum.
tohumu çimlendirmek için alttan sulayın denilmiyor. Bir nedenle torfu nemlendirmek unutularak kurutulursa, tekrar nem kazandırmak için içerisinde su olan bir kabın içerisine tohum kabını yerleştirin diyor. Aksi takdirde kurumuş olan torfa üzerinden su verilirse birkaç saniye sonra alttaki tahliye deliklerinden çıktığı görülür.
4. sorunuz hakkında bir fikre sahip değilim. Başka arkadaşlar yardımcı olabilirler inşallah.
Umarın sorularınızın cevaplarını verebilmişimdir.

h.ışık Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön