View Single Post
Eski 11-05-2011, 20:19   #3
akinselcuk
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Sayın Relance34,

Balığın özel bir gereklilik durumu yok aslında. Fakat içinde balık yaşayan akvaryum suyu bir süre sonra kimyasal bir dengeye oturur. Yem artıkları ve balık dışkıları suda parçalanır. Kısmen kimyasal ayrışmalar meydana gelir. Bu oda sıcaklığındaki suda bakteri faaliyeti olur. Bütün bunlar bu su içinde bitkiler için besin sayılacak azotlu, fosforlu, potasyumlu ve benzeri içerkli bileşikler meydana getirir.

Bu durumda bu su topraksız tarım bitkilerine gübreli su demektir. kökleri bu suya sarkıtılan bitkiler besin alacakları için büyürler. Ayrıca zaten balıklar için gerekli olduğundan bu akvaryum suyu aynı zamanda bitki köklerine gerekli olan oksijen eriyiğine de sahiptir. İçinde besin elementleri bitkinin alacağı formlarda bulunan ve oksijence zengin akvaryum suyu nisbeten ideal bir topraksız tarım suyu olabilir.

Evinde topraksız tarımı hobi olarak yapan insanlar bir de büyükce bir akvaryuma sahipse bu durumu keşfetmişler ve çok fantastik bir yanı da olduğundan derhal denemelere başlamışlar. Sonuç aldıklarını görünce videolar çekip internete koymuşlar. Özellikle Amerikan halkında epeyce eskiden beri yapılan bir hobi işi haline gelmiş. Zamanla İspanyollar ve hollandalılar da Avrupaya yaymışlar. Bu akvaryum suyundan yararlanma işini.

Şimdi sıra bizde, muhtemelen bu süreç Önasya ülkesi olan Türkiye den Rusya, Türki ülkeler ve Arap ülkelerindeki hobicilere yayılarak devam edecek. Bu ülkedeki insanlar bizi bizde Avrupayı takip ediyoruz, Avrupa halkıda Amerikayı takip ediyor. Japonya ile Avustralya kıtasını ayrı tutarsak bir şey Amerikada yapılıyor Avrupa üzerinden Türkiye ye buradan da bizi izleyen devletlere yayılıyor.

Fakat bir teknik detayı daha belirtelim. Topraksız tarımda akvaryum suyu kullanmak fantazi bir iştir. Akvaryum suyu bitkinin tüm ihtiyacını karşılamaz. Nasıl toprakta olana razı olup bitkinin neyi eksik neyi fazla aldığını teorik olarak kesin ve net biçimde bilemiyorsak akvaryum suyunda da bilemeyiz. Çünkü bu suyun kimyasal dengesi kendi kendine oluşmuştur.

Topraksız tarımda bitkiye, kesin ve net biçimde ihtiyaç duyduğu en az 15 besin elementini bitkinin alabileceği formlarda ve tamda ihtiyacı olan oranlarda vermek gerekir. Bu durumda bitki tüm performansını açığa çıkarır. Verebileceği en yüksek verime ulaşır.

Bu 15 elemente, bitki bir orantı ile ihtiyaç duyar. Örneğin 5 azota karşılık 2 potasyum ister. Ortamda 5 azota karşılık 4 potasyum varsa potasyum fazlalığının doğuracağı bir verim eksikliği oluşur. Eğer ortamda 2,5 azot, 2 potasyum varsa bu seferde potasyumun biri boşa gider var diye kullanılamaz çünkü onu kullanılır kılacak olan azot eksiktir.

Topraksız tarım için hazırlanan besin eriyikleri bitkinin isteğine tam olarak uygun hazırlanır. Azotu potasyumu ve diğer besin elementlerinin orantısı milimetrik olarak tamdır. Bu yüzden çok verimli olurlar. Bitki için en doğru motor devrinde en doğru viteste giden araba gibi.

Akvaryum suyu bitki için doğru vitesde olada bilir olmayada bilir. Ama arabayı yürütür.

Balıklar kökleri yemesin, zedelemesin diye bitki başka yere dikilip akvaryum suyu buradan devri daim ettirilir. Balıkların tek fonksiyonu suyun kimyasal içeriğine katkıda bulunmaktır.

Balık yüzünden suya sürekli organik madde atılır ( yemler) , balıklar suya dışkı verir , yem artığının ve balık dışkısının olduğu ılık suda bakteriler çalışıp kimyasal denge oluştururlar. Bu su bitkiye gübreli su diye verilirse bitki büyür.

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön