View Single Post
Eski 10-05-2011, 23:30   #6
jeomeo
Ağaç Dostu
 
jeomeo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-07-2009
Şehir: İstanbul, Sarıyer
Mesajlar: 505
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi memet Mesajı Göster
Ben bu malzemeyi bilen birine sorayım dedim ama, jeolog bir, arkadaşım var, onunla bir türlü denk gelemedik.
Açıkçası malzemeyi de çevrede bulabilmiş değilim.
Sevgili memet, ben jeoloji mühendisiyim lakin jeolog olmak ile kumtaşının bonsai toprağındaki yerini bilmek arasında çok ciddi bir ilişki yok. En azından o kumtaşı için sadece kumtaşı diyorsak. Demek istediğimin kolay anlaşılması için kumtaşını tanımak adına hemen aklıma gelen basit bir iki şey paylaşayım.

Kumtaşı, kum boyutundaki malzemenin ana kayaçtan aşınıp, muhtelif yollarla (rüzgar, nehir, dalga vb) taşınıp, bir ortamda biriken malzemenin (sediman adı veriliyor) zaman içerisinde basıç etkisi ile taşlaşması sonucu oluşuyor. Bu kum boyutundaki malzeme içerisinde bahsettiğim süreç içerisinde kuvars ve feldispat ( bir aluminyumsilikat mineral ailesi) mineralleri kalıyor, diğerleri ayrılıyor. Kumtaşının içerisindeki taneleri silis veya genelde karbonatlı bir çimento/dolgu malzemesi birbirine tutturuyor.

Kumtaşı içerisindeki kuvars, feldispat ve kaya parçası miktarına göre grovak, litik arenit gibi isimler alıyor. Kimyasal bileşimin yanı sıra kumtaşı olarak adlandırılan malzemelerin içerisindeki boşluk oranı, tutturulmuşluk(çimentolanma) miktarı gibi özellikleri gibi bonsai malzemesi olması konusunda önemli özellikleri.

Fiziksel özelliklerinden bizleri en çok ilgilendiren bir diğeri ise tane boyu. Yani kum dediğimiz şeyin ne büyüklükte olduğu. 1/16- 2 mm arası jeolojide kum ismini alır. 2mm'nin üstündeki büyüklük yani bonsaide esas ihtiyacımızın olduğu kısım ise çakıl sınıfına girer. Forumda devamlı dere kumu olarak bahsettiğimiz boyut aslında küçük çakıllardır.

Sevgili msgurkan'ın 3-6mm büyüklükte elediği taneler ya birden çok kum tanesinden oluşmuş kumtaşı çakıllarıdır ya da kumtaşı olarak tanıdığı çakıltaşıdır.

Kumtaşını kırıp, eleyip, yıkamak yerine granit gibi bir kayayı yıkamadan da kullanmak mümkün. Bonsai toprağı başlığında da yazdığım gibi malzeme ağaç için zararlı olmayan bir malzeme ise fiziksel özelliğine göre drenaj ya da su tutması amaçlı olarak kullanılabilir. Bu uygun boyutta bir gömlek bezi de olabilir, çelik bilyeler de, fırınlanmış kil de, yosun da. Ben laboratuar artığı kırılmış granit ve gabro (bu da bir kaya) kullanıyorum. Bitkinin toprak olarak ihtiyacını anladıktan sonra karışım içerisindeki malzemelerin değil toprak karışımının özelliği önem kazanıyor.

jeomeo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön