View Single Post
Eski 06-05-2011, 17:05   #12
EMEK-SMG
Ağaçsever
 
EMEK-SMG's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 49
Sn Sinasi6,

Beğendiğinize çok sevindim, çok teşekkürler. Bu arada bugün güzel bir tesadüf oldu, mezun olduğum İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nde, Sn Eski Ulaştırma Bakanı Yıldırım ve Sn Rektör'ün de katıldığı bir seminere katıldım. ABD'de Rockefeller kuruluşuna bağlı organik gübre üreten bir fabrikanın genel müdürünün semineriydi. Çok ilginç ve sevindirici çalışmaları bizimle paylaştılar.

Özetle, aslında tahmin edilen bir gerçeği deneyler yaparak şaşırtıcı sonuçlar almışlar. Tahmin edilen gerçek ise organik gübrelerin ve toprağı kalbi kendi gübre fabrikası olan mikroorgaizmaların doğru kullanıldığında kimyasal gübrelerden çok daha etkili ve sürdürülebilir olduğuydu.

Yapılan çalışmalarda örneğin organik azotun inorganik azota göre bitki tarafından %400 daha etkili bir biçimde alındığını, her yıl verilen inorganik azotun da %50-%80'nin kullanılmadan yer altı sularına ve buharlaşmayla havaya kaybedildiğini belirttiler.

Çok ilginç olan da, organik ürünlerin pahalı olmasının nedeni olarak gösterilen, organik gübrelerin "düşük verim"e neden olduğu konusundaki genel yaklaşımın yanlış olduğunu gösteren bir çalışma idi. Mısır üretiminde yaptıkları çalışmalarda, organik madde içeriği düzeltilmiş ve sağlıklı mikroorganizmaları içeren deneme bölgesinde, konvansiyonel kimyasal yöntemle üretilen mısırdan daha fazla verim alındığını anlattı.

Bu veriler ışığında, bunun tarımda bir yaklaşım devrimi olduğundan bahsetti. Şöyle ki, toprak basit inorganik kimyaya dayalı NPK hesabı yapılarak gübrelenmesi gereken bir yapı değil, biyolojik bir ekosistemdir.

Yani, bunun Türkçesi gelecek 5-10 yıl içinde organik tarımın maliyeti, konvansiyonel tarımdan daha düşük olacak. Zaten şu anda %30 gibi bir fark var bildiğiniz gibi. Bu gerçeği de USDA - Amerikan Tarım Bakanlığının kabul ettiğini ve bu yönde adımlar atılmaya başlandığını anlattı.

Sizinle paylaşmak istedim, bu durum gösteriyor ki, aslında biz 1945'den bu yana topraklara kimyasal gübreler uygulayarak, ilk zamanlardaki verim artışlarına aldanıp orta ve uzun vadede verimlerimizi düşürdük, toprakları fakirleştirdik. Ama artık bu trend tam tersi yönde ilerlemeye başlayacak. Umarım ülkemiz de bu gerçeği kısa zamanda farkedip gereken önlemleri alır. Ülkemizdeki milyarlarca dolarlık kimyasal gübre pazarına rağmen bunu yapmak ne kadar kolay olacak şüphe götürse de, en azından bir yerinden başlayabiliriz.

Konuşmacının bilgileri:
John B. Marler
www.perfect-blend.com
www.topsoilschool.com


Düzenleyen EMEK-SMG : 06-05-2011 saat 17:12 Neden: imla hataları
EMEK-SMG Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön