View Single Post
Eski 05-05-2011, 11:11   #13
epsody
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Kompost uygulamalarımdan.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi lalebruli Mesajı Göster
Deniz urunleri (balik, denizanasi, deniz hiyari vs...) hepsi gubre olarak kullanilabilir. Topraga katkisi ancak 6 ay-1 yil icinde gorulur.
Compost (kompost, organik gubre, yanmis gubre) yapiminda kullanilmasi daha verimli olabilir. Aranizda kompost yapan varmi bilmiyorum
Sevgili lalebruli;tam olarak

Ağaçlar net içersinde kompost konularına bir aşina olarak benden ilerisini bulacağınızı zannetmiyorum, her halde formun işleyişini tam olarak fark edememişinizdir, ben yinede bu konudan kendimden bahsederek kompost konusundaki çalışmalarımın hangi aşamalardan gelerek solucan kompostuna gelişine değinmek istiyorum.

Geliboludaki site içinde olan evimin bahçesinde kompost çalışmalarına başladığım 1997 yılı içinde bu çalışmalarımın çevreye olan zararlarını minimize etmek için toprakta açtığım çukura atıklarımı doldurup üstünü toprakla örtüyordum.

Mutfaktak çıkan atıkların içinde hertürlü balık artıklarınıda bu çukura atarken hertürlü kemiricilerdende saklamış oluyordum.

Alıntı:
(tohum sogan haric), kedi kopek kesinlikle olmaz), kuru yaprak , talas, yirtik kagit (Nitrogen,Carbon dengesi saglanmis olur) karistirilarak nemlendirilir ve bekletilir. Once kokar ve isinir , 3-6 ay icinde super guzel kokmayan bir kompost haline gelir. Bunu yapma imkani olmayanlar ise bu atiklari topraga gomerek daha uzun surede de olsa ayni sonucu alirlar.
Toprak içersinde yaptığım bu kompost uygulamasında, sizin sakıncalarına değidiğiniz uygulamaları ben göz ardı ediyordum, sebebine gelince sizin sözünü ettiğiniz bu sakıncalar toprakların organik zenginliği içinde absorb oluyordu. sizin için endişleri olan bu uydulamalar kompost kapları için geçerliliği olabilrdi.

Hatta komposta katılacak malzemelerde sakınca olan her türlü mutfak atığınında benim uygulamalarımda sakınca görmüyordum, örnek olarak yağlı yemek artıkları, narenciye kabukları soğan sarımsak kabukları ve diğerlerini çöp olmalarını kabul edemediğimden toprak içi canlıların işine yarıyacağı umudunu taşımaktaydım.

Alıntı:
Gubre (buna her turlu balik dahil) kendi bunyesindeki mikroplari hastaliklari topraga tasiyabilir, yesil gubre dedigimiz bitkiler (karpuz kabugu, domates yapraklari, salatalik kubuklari vs...) uzerlerindeki toksik maddeleri ver mikroplari (ozellikle de virusleri) topraga gecirebilir.

ancak buyuk bir alanda tarim yapiyorsaniz bu riski goze almamak tavsiye edilir.
Saclara gelince:
topraga gomuldugunde karisip gitmesi cok uzun zaman alir, etkisini seneler sonra gorebilirsiniz. Kompost yapiminda kullanildiginda daha cabuk karisir . Kompost yapmak ta tecrube isteyen bir is oldugu icin eger malzemeleriniz kendiliginden yeterince isinmazsa saclar sac olarak kalir ve yine senelerce toprakta erimeyi bekler.
Atıklarımızın tamamını kompostlaştırma sürecinde toprak içindeki mikro organizmalardan faydalanmaktayız, kompost işlemi toprak içinde C/N oranının denge kuralı içinde olmamazın önemli bir etkisi olmamaktadır, burada kurallar toprak şartlandırıcılığı ile mütaala edilebilir. Hatta burada oksidasyonun menfi etkilerinden de kurtulmuş olarak süreç işlemektedir.

Amacımız olan organik atıkların toprağa kazandırma işlemi toprak içi canlılar tarafından yerine getirilmektedir.

Her türlü atığımızın üğütülmesini sağlamış olursak toprağa organik madde kazanma sürecimzde kısalacaktır.

Ben bu uygulamalar içinde atıkların toprağa ilavesi içindeki güncel bir bilgi üreterek bahçe toprağım içinde münavebe uygulamalarına bağlı olarak sebze parselleri üzerinde bu çukurlar oluşturmak ve bu çukurlara kompost başlatarak dolan çukurları kapatıp olgunlaşma süreci içinde topraklarım nadasa almaktayım.

Toprağımın nadas sürecinde toprağa bırakılan bu atıkların mikro organizmalardan sonrada toprak solucanlarının sindirim süreci ilede en değerli toprak meddesine dönüşmektedir.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön