View Single Post
Eski 05-05-2011, 10:44   #97
çetinpak
Ağaçsever
 
çetinpak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-08-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 98
EmekliTuğamiral Türker Ertürk, ’Kanal İstanbul Projesi’nin Montrö Boğazlar Sözleşmesi"i tartışmaya açtıracağını iddia etti. Ertürk, "1936 Montrö Sözleşmesi’ne göre, Türkiye hiçbir yabancı gemiyi bu kanala zorla yönlendiremez. ABD’nin Karadeniz’e sınırsız girebilmek ve Montrö’yü bir şekilde değiştirmek peşinde olduğunu fark ettiniz mi? Bu konu hakkında Dışişleri Bakanlığı’nın, Genelkurmay Başkanlığı, Türk Deniz Kuvvetleri’nin görüşünü aldınız mı? Montrö’nün dolanılması ve değiştirilmesine ulusal çıkarlarımız nedeniyle büyük direnç göstereceği şüphesiz olan Türk Ordusuna ve Türk Bahriyesi’ne yapılan Balyoz Baskınının nedenlerinden biri bu mudur?" dedi.

Ertürk, Deniz Harp Okulu Komutanlığı görevini yürütürken rütbesinde 4 yıllık bekleme süresini doldurduğu halde 2010 YAŞ Toplantıları’nda terfi ettirilmemesine tepki göstererek istifa etmişti. İstifa ettikten sonra, memleketi Trabzon’dan yayın yapan ’haber61’ isimli internet sitesinde güncel siyasi değerlendirmelerini yayınlamaya devam etti. Ertürk, haber61’de yayınlanan ’Fantezi’ başlıklı yazısında da Başbakan Erdoğan tarafından geçtiğimiz günlerde ’Çılgın Proje’ olarak tanımlanan ’Kanal İstanbul’a değindi.

Başbakan’ın aylardır konuşulan projesini, ’Dağ fare doğurdu’ sözleriyle değerlendiren Emekli Tuğamiral Türker Ertürk, şöyle dedi:



"Eğer hayalin arkasında bilgi, bilim, kaynak ve deneyim yoksa buna ’fantezi’ denir. Şöyle tarif ediliyor fantezi; Gerçekleşmesi imkansız boş hayaller. Bir problemin veya sorunun çözümü için tasarlanmamış, ayağı yere basmayan ve umut üzerine inşa edilmemiştir. Mısır Piramitlerini bilir misiniz? O da Firavunların boş hayali yani fantezisiydi. Hangi sorunun çözümü için yapılmışlardı? Milyonlarca insanın ölümü, gözyaşına ve sefaletine mal oldular. Ayağı yere basan hayaller kurabilmek için okumak, bilgi ile dolu olmak lazım. Son bir yıl içinde kitap okudunuz mu? Bugüne kadar yaşamınız süresince kaç kitap okudunuz? Dünya ve Türk edebiyatının klasiklerini, ya bilim kurgu, Jules Verne’in ’Denizler Altında 20 Bin Fersah?’ı. O zaman nasıl hayal edeceksiniz? Fakat şu olabilir. Başkasının hayalini çalabilirsiniz" dedi.

BALYOZ’UN NEDENİ KANAL İSTANBUL MU?

Kanal İstanbul&un teknik boyutu ve çevresel etkileri gibi konuları işin uzmanlarının değerlendirdiğini vurgulayan Ertürk, kendi uzmanlığı olduğunu belirttiği ’Boğazlar’ konusuyla ilgili ise şu ifadeleri kullandı:

"Niye gemiler hiçbir ücret ödemeden geçtikleri İstanbul Boğazı yerine bu kanaldan tonla para vererek geçmek istesin? 1936 Montrö sözleşmesine göre Türkiye hiçbir yabancı gemiyi bu kanala zorla yönlendiremez, biliyor musunuz? Fiziksel özellikleri nedeniyle bu kanal alınacak tüm tedbirlere rağmen İstanbul Boğazı’ndan çok çok dar olduğu için seyrüsefer emniyeti açısından daha güvensiz olacağını idrak ediyor musunuz? Bu fantezinizin 75 yıldır yürürlükte olan Türkiye’ye ve Karadeniz’e kıyıdaş ülkelere avantaj sağlayan ve yürürlükte kalması ülkemizin çıkarına olan Montrö Boğazlar sözleşmesinin tartışılmasına ve emperyal kurtlar masasına gelmesine neden olabileceği yönünü hiç düşündünüz mü? ABD’nin Karadeniz’e sınırsız girebilmek ve Montrö’yü bir şekilde değiştirmek peşinde olduğunu fark ettiniz mi? Bu konu hakkında Dışişleri Bakanlığının, Genel Kurmay Başkanlığının, Türk Deniz Kuvvetlerinin görüşünü aldınız mı? Montrö’nün dolanılmasına ve değiştirilmesine ulusal çıkarlarımız nedeniyle büyük direnç göstereceği şüphesiz olan Türk Ordusuna ve Türk Bahriyesi’ne yapılan Balyoz Baskınının nedenlerinden biri bu mudur?"

Yazı sonunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a da seslenen Ertürk, "Sayın Başbakanım tuttuğunuz yol iyi yol değildir. Yalakalar, işbirlikçiler ve hainler doğruyu söylemiyorlar. 74 milyon nüfusu ile Türkiye Gemisi çatışma rotasındadır. Eğer ciddi rota değişiklikleri yapmazsanız ülkemiz için hayırlı şeyler olmayacaktır" diye yazdı.

çetinpak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön